NA GP BOSANSKA GRADIŠKA

UIO: Oduzeti uvezeni elektronički uređaji vrijedni 150.000 KM

Protiv pravnog i odgovornog lica u ovom predmetu će biti preduzete zakonom propisane mjere

Oduzeta roba. UIO

H. J. I.

15.2.2023

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) su saopćili da su privremeno oduzeli elektroničke uređaje vrijedne 150.000 KM.

Kako su naveli, službenici grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja Regionalnog centar Banja Luka i Regonalnog centra Sarajevo izvršili su u carinskoj ispostavi Bosanska Gradiška pregled uvozne pošiljke koja podliježe naredbi o nadležnosti carinskih ispostava za carinjenje određenih roba porijeklom iz azijskih i afričkih zemalja.

Prilikom pregleda robe prijavljene za carinski postupak pronađena je i, kako su istakli, veća količina robe stranog porijekla (aku bušilice, električne četkice za zube, epilatori, mjerači pritiska, aku makaze itd.) bez odgovarajuće dokumentacije zbog čega je sporna roba privremeno oduzeta.

Prema preliminarnoj procjeni, ukupna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi oko 150.000 KM.

Protiv pravnog i odgovornog lica u ovom predmetu će biti preduzete zakonom propisane mjere. U toku preduzimanja mjera korištena je specijalistička oprema koju je donirala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država putem programa EXBS i UNODC, saopćili su iz UIO.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.