OGLASILI SE

Tužilaštvo tvrdi jedno, Centralna banka drugo: Vodi li se istraga protiv Softića

U saopćenju navode da bilo koji građanin BiH ima pravo podnijeti krivičnu prijavu u slučaju sumnje u počinjenje nekog krivičnog djela

Centralna banka. Armin Durgut / Pixsell

H. J. I.

15.2.2023

Centralna banka BiH (CBBiH) danas je saopćila da je netačna informacija da se protiv guvernera ili bilo kojeg službenika te banke vodi istraga od Tužilaštva BiH.

U saopćenju navode da bilo koji građanin BiH ima pravo podnijeti krivičnu prijavu u slučaju sumnje u počinjenje nekog krivičnog djela a na istražnim organima je obaveza da isto provjere.

Elementarno nepoznavanje razlike

Međutim, iz CBBiH navode i to da elementarno nepoznavanje razlike između "provjeravanja navoda iz prijave" i donošenje "naredbe o provođenju istrage" dovodi u zabunu širu javnost u BiH, čime se dodatno pokušava izvršiti pritisak na rad te institucije, te nanijeti reputaciona šteta, prikazujući Centralnu banku Bih kao instituciju koja ne poštuje zakone, što u potpunosti odbacuju.

Ističu da je CBBiH jedna od institucija u BiH koja svoj mandat izvršava odgovorno i profesionalno, u skladu s propisima, iako smo svjesni činjenice da je to mnogima u ovoj zemlji, nažalost, smetnja.

Vrše se provjere iz navoda krivične prijave

U vezi sa konkretnim predmetima koje pojedini mediji pominju, iz CBBiH naglašavaju da istražni organi vrše provjere navoda iz krivične prijave, što ni u kom slučaju ne predstavlja pokretanje istrage i vođenje krivičnog postupka.

Istraga i krivični postupak nisu pokrenuti protiv guvernera niti bilo kojeg drugog službenika u Centralnoj banci BiH, podvukli su iz CBBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.