SJEDNICA DOMA NARODA

Čović poručio SDA: Vaše glasanje pokazuje da ne poštujete volju naroda

Sada uvjeravate da ste legitimno predstavljanje malo u šali potpisali, a tom je svjedočilo pet međunarodnih institucija na koje se pozivate, kazao je

Dragan Čović. Screenshot

16.2.2023

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici izabrao je rukovodstvo ovog doma.  Predsjedavajući ovog zakonodavnog organa bit će Nikola Špirić (SNSD), a zamjenici će biti Dragan Čović (HDZ) i Kemal Ademović (NiP). 

Nakon toga je riječ uzeo Dragan Čović, koji se osvrnuo na ponašanje SDA.

- Par osvrta na "šampione legitimnog predstavljanja". Sa zanimanjem sam slušao kolege s kojim bistrim politiku 20 godina. Uvijek smo poštovali legitimitet konstitutivnih naroda, što i Ustav predviđa. To se tiče Predsjedništva BiH i Doma naroda. Prvo glasanje je pokazalo da ne poštujete volju naroda i glasali ste protiv volje predstavnika Kluba Srba - rekao je.

Dodao je da se isti slučaj ponovio i sa Klubom Hrvata.

- Pokušali ste osporiti i kolegu Ademovića, a ja ću vam reći da sam u svom nastojanju potpisao s vama sporazum o Mostaru, gdje kažemo da ćemo osigurati legitimno predstavljanje u Predsjedništvu i Domu naroda i vi to potpišete, a sada uvjeravate da ste to onako, malo u šali potpisali, a tom je svjedočilo pet međunarodnih institucija na koje se pozivate. E to viteštvo koje vi navodite, mi ćemo i dalje nastaviti i osigurat ćemo da ovo bude normalna zemlja - kazao je Čović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.