DANAS IZABRANI

Ko su članovi rukovodstva Doma naroda BiH: Ovo su biografije Čovića, Špirića i Ademovića

Čović je član HDZ BiH od 1994. godine, Špirić mijenjao stranke, a Ademović potpredsjednik NiP-a

Delegati izabrali rukovodstvo. Fena

16.2.2023

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH izabrano je rukovodstvo ovog zakonodavnog tijela. Delegati su izabrali Dragana Čovića (HDZ) iz reda hrvatskog naroda, Nikolu Špirića (SNSD) iz reda srpskog naroda i Kemala Ademovića (NiP) iz reda bošnjačkog naroda.

U nastavku donosimo njihove biografije.

Dragan Čović

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rođen je 1956. u Mostaru gdje živi sa suprugom Bernadicom, s kojom ima kćerke Sanju i Danielu. Diplomirao je 1979. godine, a magistrirao 1989. na Strojarskom fakultetu u Mostaru te doktorirao na Sveučilištu u Mostaru 1996. Čović je član HDZ BiH od 1994. godine, navodi Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Čović: Lider HDZ-a. Fena

Od 1998. do 2001. godine bio je zamjenik premijera i ministar finansija u Vladi FBiH. Izabran je za člana Predsjedništva BiH 2002. godine, ali ga je s te pozicije smijenio visoki predstavnik Paddy Ashdown u martu 2005. godine, nakon što je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv njega za zloupotrebu položaja.

Također bio je ministar finansija FBiH, zamjenik premijera FBiH i predsjednik Upravnog odbora HPT-a.

Na općim izborima 2010. godine, Čović je izabran u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, ali umjesto toga, zauzima delegatsko mjesto u Domu naroda.

Čović je na Općim izborima 2014. godine izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. U februaru 2019. godine delegiran je u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Biografija Špirića

Državni parlamentarac i bivši ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić je rođen 1956. godine u Drvaru. Diplomirao je sa 23 godine na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Titulu doktora ekonomskih nauka stekao je 1999. godine na Ekonomskom fakultetu u Istočnom Sarajevu. Oženjen je suprugom Nadom sa kojom ima kćerku Jovanu i sina Aleksandra.

Špirić: Promijenio nekoliko stranaka. Fena

Tokom svoje političke karijere je bio član pet stranaka: aktivno se počeo baviti politikom 1993. godine kao član Srpske radikalne stranke (SRS). Četiri godine kasnije je osnovao Demokratsku stranku za Banju Luku i Krajinu, a već 1998. prelazi u Srpsku demokratsku stranku u kojoj ostaje dvije godine.

Mijenjao političke partije

Špirić potom ulazi u Partiju demokratskog progresa (PDP), ali se i u ovoj partiji zadržao dvije godine.

Na koncu, 2002. godine postaje član i potpredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Kao član SNSD-a na općim izborima 2002. godine dobiva poslaničko mjesto u Parlamentu BiH. Tokom mandata bio je član rukovodstva Predstavničkog doma PS BiH.

Na općim izborima 2006. i 2010. godine biran je u Parlament BiH, ali je oba puta umjesto poslaničkih mandata birao funkcije u izvršnoj vlasti. Prvi put na mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, a potom ministra finansija i trezora BiH.

Imovinski karton

Na općim izborima 2014. godine Špirić je ušao u Predstavnički dom Parlamenta BiH, gdje u 2018. zarađuje oko 5.500 KM mjesečno. Delegiran je u Dom naroda državnog Parlamenta u februaru 2019, gdje ima mjesečna primanja oko 6.100 KM.

U septembru 2018. godine Špiriću i članovima njegove porodice su Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele sankcije zabrane ulaska u ovu zemlju. Kao razlog ovakve odluke navodi se njegova umješanost u značajnu korupciju.

Špirić je u Banjoj Luci vlasnik stana od 125 kvadrata i poslovnog prostora od 110 kvadrata, vrijednih skoro 400 hiljada KM. U imovinskom kartonu iz 2014. godine prijavio je porodično naslijeđe koje ima u Federaciji BiH. Prema zemljišnoknjižnim dokumentima, Špirić je naslijedio kuću i deset hektara zemljišta u Drvaru.

U izjavi koju je popunio 2012. godine, prije preuzimanja funkcije ministra finansija, Špirić je napisao da kćerka Jovana posjeduje stan u Beču, a sin u Beogradu. Također, tada je naveo da je on vlasnik stana u Novom Sadu. Ništa od ovog nije naveo u imovinskom kartonu iz 2014. godine.

Biografija Ademovića

Centar za istraživačko novinarstvo nema biografiju Kemala Ademovića, a na službenoj stranici Naroda i pravde je navedeno da je Ademović rođen 1961. godine u Srebrenici. Pravni fakultet završio je 1992. godine u Sarajevu. 


Ademović: Bio i u Skupštini KS. NiP

Godine 1980. zapošljava se u Policiju BiH, a u Specijalnoj jedinici je kao policajac specijalac od 1982. godine. Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu, aprila 1992. godine, presudno učestvuje u organizaciji odbrane, kao komandir čete, a kasnije kao zamjenik komandata predvodi Specijalnu jedinicu u neposrednim borbama i postaje jedan od najznačajnijih organizatora odbrane Sarajeva.

Najviša priznanja

Od januara 1994. godine unaprijeđen je na mjesto komandanta Specijalne jedinice MUP-a RBiH. Postaje poznat kao hrabri komandant sa prve linije. U ratnom periodu je odlikovan najvišim priznanjima Oružanih snaga RBiH Zlatnom policijskom značkom i Zlatnim ljiljanom.

Nakon rata, 1996. postaje direktor Agencije za istraživanje i dokumentaciju – AID, na čijem čelu ostaje do 2001. Obnašao je funkciju savjetnika ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH. Od 2010-2014. godine izabran je za zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo kada je imenovan i za zamjenika predsjedavajućeg Skupštine KS, a 2014. godine obnovio je mandat zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo.

Jedan od osnivača NiP-a

Jedan je od osnivača „Naroda i Pravde“. Obnašao je poziciju političkog direktora Naroda i Pravde, a na Kongresu 2021. godine izabran je za prvog zamjenika predsjednika Naroda i Pravde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.