PORUKA IZ ŠMITOVOG UREDA

OHR: Značajan korak prema punoj provedbi izbornih rezultata

Nakon današnjeg glasanja mora uslijediti brzo formiranje vlade da bi se svi u Bosni i Hercegovini mogli fokusirati na provedbu reformi, navodi se

Šmit: Pozdravio imenovanje predsjednika i dva potpredsjednika FBiH. Fena / Avaz

E. Ć.

16.2.2023

Iz ureda visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt) su se oglasili nakon što je Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici potvrdio izbor rukovodstva Federacije BiH.

- Ured visokog predstavnika pozdravlja činjenicu da je Parlament FBiH, uvjerljivom većinom glasova u oba doma, imenovao predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH, što predstavlja važan korak koji vodi prema punoj provedbi izbornih rezultata i poštivanju volje birača - navodi se u saopćenju.

Kako dodaju, nakon današnjeg glasanja mora uslijediti brzo formiranje vlade da bi se svi u Bosni i Hercegovini mogli fokusirati na provedbu reformi.

- To se prije svega odnosi na vladavinu prava, eliminaciju diskriminacije i ključne prioritete EU neophodne za daljnji napredak BiH kao zemlje kandidata za članstvo u EU na njenom pristupnom putu.

Kada se formiraju vlasti na svim nivoima, zajednički fokus bi trebao biti na pružanju mogućnosti mladima da žive u Bosni i Hercegovini bez pritisaka i bez prisile da podlegnu stranačkim interesima ili nepotizmu.

Dodatni napori moraju biti uloženi u ekonomski razvoj, borbu protiv kriminala I korupcije, a posebno u već previše zakašnjelu provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH - poručeno je iz ureda visokog predstavnika.

OHR će, dodaju, pažljivo pratiti budući razvoj događaja u skladu sa svojim mandatom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.