DELEGAT U DOMU NARODA

Čampara: Blokiranje izbora Vlade bilo bi rušenje Dejtonskog sporazuma

Vjerovatno ćemo za četiri godine imati novu većinu, tako da ne vidim zašto je tragedija ako se smijeni ova vlada na čelu s Novalićem, kazao je

Aljoša Čampara: Smjena Vlade nije smak svijeta. Fena

S. S.

16.2.2023

Delegat u Klubu Bošnjaka Aljoša Čampara (NiP) ističe da svi moraju poštivati Ustav, zakon i Poslovnik o radu Parlamenta FBiH, u kojem je sve jasno i zna se kako se bira Vlada.

- Onaj ko ima većinu u Predstavničkom domu može formirati Vladu FBiH, a sve ostalo podliježe određenim blokadama i mislim da niti jedan pojedinac ne može blokirati izbor Vlade FBiH. Sve ostalo bi bilo rušenje samog Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno Ustava FBiH - izjavio je Čampara.

Smjena vlasti nije smak svijeta

Smatra da građani trebaju dobiti novu Vladu FBiH, koju treba da formiraju stranke s parlamentarnom većinom.

- Nije smak svijeta ako se jedna vlada smijeni, a izabere nova parlamentarna većina. Vjerovatno ćemo za četiri godine imati novu većinu, tako da ne vidim zašto je tragedija ako se smijeni ova vlada na čelu s Fadilom Novalićem (SDA) - zaključio je Čampara.

Predstavnički dom i Dom naroda Parlamenta FBiH imenovali su danas na dvije sjednice novo rukovodstvo Federacije kojeg sada čine Refik Lendo (Stranka demokratske akcije), Lidija Bradara (Hrvatska demokratska zajednica BiH) i Igor Stojanović (Socijaldemokratska partija BiH).

Sastanak zakazan za sutra

Njih troje trebali su na današnjem sastanku dogovoriti ko će biti predsjednik Federacije, ali Lendo se na tom sastanku nije pojavio. Novi sastanak zakazan je za sutra u 10.30 sati.

Kandidati se između sebe trebaju dogovoriti ko će obavljati funkciju predsjednika, a ko potpredsjednika FBiH. Ukoliko to ne bude moguće, konačnu odluku će donijeti Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.