OGLASILI SE SAOPĆENJEM

Oštra reakcija iz SDA na izbor Ademovića: Trojka se predala Dodiku i Čoviću

Začuđujuće da na ove izbore nema reakcije međunarodnih zvaničnika na čiju se podršku Trojka sve vrijeme poziva, navode iz SDA

Iz SDA se protive imenovanju Ademovića. Fena / SDA

E. Ć.

16.2.2023

Iz Stranke demokratske akcije reagovali su na današnji izbor Kemala Ademovića u rukovodstvo Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine protivno volji Kluba Bošnjaka.

- Izborom Kemala Ademovića iz NIP-a u rukovodstvo Doma naroda PSBiH, mimo volje Kluba Bošnjaka i isključivo glasovima delegata iz reda srpskog i hrvatskog naroda, ostvaruje se tvrdnja Milorada Dodika da će „Srbi i Hrvati odlučivati ko će od muslimana biti u vlasti“.

Ljudi s "crne liste"

Uz to, kao i u Predstavničkom domu, u čije rukovodstvo je glasovima Trojke izabran Marinko Čavara iz HDZ-a, i u Domu naroda je delegat Trojke podržao Nikolu Špirića iz SNSD-a, iako su obojica na američkoj „crnoj listi“. Začuđujuće da na ove izbore nema reakcije međunarodnih zvaničnika na čiju se podršku Trojka sve vrijeme poziva - piše u reakciji.

Iz SDA navode da "je još pogubnija činjenica da je samokandidiranjem i izborom Ademovića, Trojka prihvatila princip da će državom vladati Srbi, Hrvati i poneki „musliman“ po izboru SNSD-a i HDZ-a".

Želi se blokirati

- Sličan princip se očigledno nastoji primijeniti i u Federaciji BiH, gdje se do istog rezultata nastoji doći medijskim spinovima, zagovaranjem pravnog i političkog nasilja, te zazivanjem intervencije OHR-a, od kojeg traže da gubitnike izbora dovede na vlast.

Na takav način se želi blokirati i zaobići primjena demokratskih principa i Ustava, koji jasno propisuje proceduru za imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo da saglasnost za imenovanje Vlade FBiH moraju dati predsjednik i oba potprepredsjednika Federacije. Također podsjećamo da je Refik Lendo u rukovodstvo Federacije izabran u Klubu Bošnjaka, gdje SDA i DF imaju ubjedljivu većinu, te da se bez te dvije stranke, koje imaju oko 400.000 glasova, ne može formirati vlast.

Zbog toga Trojku i HDZ pozivamo da se konačno uozbilje, te da se u rukovodstvu Federacije i na stranačkom nivou što prije otpočne sa pregovorima za formiranje vlasti u skladu sa Ustavom i propisanim procedurama i izbornim rezultatima - navodi se u saopćenju SDA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.