SAOPĆENJE

CIK BiH: Vezano za izbor rukovodstva FBiH dobili smo samo materijal sa Predstavničkog doma

Neophodno je da CIKBiH dobije izborni materijal iz Doma naroda Parlamenta FBiH kao i odluku iz člana 9.19 stav (1) Izbornog zakona BiH, naveli su

CIK BiH. Damir Hajdarbasic/PIXSELL

S. S.

17.2.2023

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH), u skladu sa članom 2.9 stav (1) tačka 9. Izbornog zakona BiH, utvrđuje i potvrđuje rezultate svih neposrednih i posrednih izbora obuhvaćenih ovim zakonom, ovjerava da su ti izbori provedeni u skladu sa zakonom i objavljuje rezultate svih neposrednih i posrednih izbora obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH, saopćeno je iz CIK-a BiH.

Izbori za predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH vrše se u skladu sa odredbama člana 9.14, 9.15, 9.16, 9.17, 9.18 i 9.19 Izbornog zakona BiH, navode iz CIK-a u vezi sa postupkom utvrđivanja i potvrđivanja rezultata posrednih izbora za predsjednika i potpredsjednike FBiH.

Ukoliko ne bude dogovora odlučuje Predstavnički dom

Istovremeno, podsjećaju da u skladu sa članom 9.19 stav (1) Izbornog zakona BiH, "Tri kandidata izabrana u skladu s članovima 9.13 do 9.18 ovog zakona odlučuju između sebe koji od njih će obavljati funkciju predsjednika, a ukoliko se dogovor ne postigne, o tome će odlučivati Predstavnički dom.“.

- U skladu sa članom 58h. Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenim Izbornim zakonom BiH, Odluka nadležnog doma Parlamenta FBiH o izboru liste od tri kandidata u skladu sa članovima 9.13 do 9.18 Izbornog zakona BiH i odluka iz člana 9.19 stav (1) tog zakona, zajedno sa kompletnim izbornim materijalom dostavlja se CIK-u BiH na utvrđivanje i potvrđivanje rezultata izbora u skladu sa članom 2.9 stav (1) tačka 9. Izbornog zakona BiH - navodi se.

Čekaju da se steknu uslovi

Iz CIK-a, također, podsjećaju da je do danas ova komisija primila izborni materijal samo od Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

- Da bi mogla pristupiti postupku utvrđivanja izbornih rezultata posrednih izbora za predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH neophodno je da CIKBiH dobije izborni materijal iz Doma naroda Parlamenta FBiH kao i odluku iz člana 9.19 stav (1) Izbornog zakona BiH - ističe se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, CIKBiH kada se steknu uvjeti donosi odluku o utvrđivanju rezultata izbora, a nakon protoka roka za podnošenje žalbi i nakon pravosnažnosti odluke, CIKBiH donosi odluku o potvrđivanju rezultata posrednih izbora za predsjednika i potpredsjednike FBiH i objavljuje je u "Službenom glasniku BiH“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.