PREDSJEDNIK RS

Dodik predlaže Predsjedništvu BiH da odbije milione eura od NATO-a

Prema njegovim riječima, BiH nisu potrebni ni novo oružje ni bezbjednosni sistemi

Dodik: BiH je potrebno nešto drugo što NATO nema. Dejan Rakita / Pixsell

SRNA

17.2.2023

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je danas Srni da Predsjedništvo BiH, kao ustavno nadležno, nije tražilo bilo kakvu pomoć od NATO saveza zbog čega je predložio da Predsjedništvo ne prihvati pomoć koju je ta alijansa odobrila za BiH.

- BiH je smiješna i žalosna zemlja kada joj drugi određuju pomoć, a tu pomoć niko nije ni tražio. Jedino nadležno za pitanja vojske i bezbjednosti je Predsjedništvo koje ni u prošlom niti u ovom sazivu nije ni razmatralo niti molilo NATO za bilo kakvu pomoć - rekao je Dodik.

"Miješanje u unutrašnje stvari"

Dodik je naveo da "zato ta odluka NATO-a o pomoći izgleda kao da je usmjerena ka miješanju u unutrašnje stvari u BiH, da NATO ovako reaguje i navodno doznačava neku pomoć za koju niko ne zna ni kakva je, ni kolika je, ni kome služi niti ko će je upotrebljavati".

On je naveo "kako oni na taj način pokazuju koliko je BiH nesigurna i koliko je u suštini podijeljena".

- BiH je potpuno podijeljeno društvo i NATO ovim ponašanjem to na svoj način najbolje manifestuje - izjavio je Dodik.

Prema njegovim riječima, BiH nisu potrebni ni novo oružje ni bezbjednosni sistemi.

- BiH je potrebno nešto drugo što NATO nema. Očigledno je da ubacivanje oružja u BiH iz NATO programa nije opredjeljenje organa BiH i nije jedinstvena odluka svih. Možda postoje oni što stalno nešto "drame" po svijetu, ali u tom smislu tih odluka nema - rekao je Dodik.

Dodik je poručio "da bi bilo pametno da NATO podržava ustavnu strukturu BiH, a ne da se tako arogantno i isključujuće ponaša prema organima BiH".

- Predlažem da Predsjedništvo ne donese odluku o prihvatanju toga i da pokažemo da smo koliko-toliko, barem nešto, suverena zemlja.

"Jedina ispravna politika u BiH"

NATO nije opredjeljenje BiH. NATO jeste za saradnju, ali u toj saradnji trebalo bi da postoje dvije strane, a ne samo jedna - NATO koja zbog glupih procjena o navodnom ruskom uticaju želi sad ovdje da skrca naoružanje - rekao je Dodik.

Jedina ispravna politika u BiH je, kaže Dodik, demilitarizacija, a ne koncentracija oružja i naoružanja.

- Tako da NATO time ništa ne pomaže BiH, štaviše, on je loš darodavac, pogotovo sa stanovišta da nijedan organ u BiH o tome nije odlučivao niti je uputio bilo kakav zahtjev o potrebi za takvim stvarima.

Ako neko jeste, onda je to sve bilo mimo Ustava i zakona, jer je jedino ustavno mjesto za to Predsjedništvo koje o tome nikada nije donijelo odluku - kazao je Dodik.

Podsjetimo, na nedavnom ministarskom sastanku zemalja članica NATO-a u Briselu odobren je paket pomoći BiH koji obuhvata devet projekata za odbrambeni sistem i tri za bezbjednosni, čija ukupna vrijednost je na desetine miliona eura.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.