U LJUBUŠKOM

Izabrano novo rukovodstvo Crvenog križa Zapadnohercegovačkog kantona

Imenovan je novi III saziv Predsjedništva Crvenog križa Zapadnohercegovačkog kantona

Sa održanog zasjedanja. CKZHK

A. O.

18.2.2023

Redovna sjednica Skupštine Crvenog križa Zapadnohercegovačkog kantona održana je u svečanoj dvorani Hotela Bigeste u Ljubuškom, pod predsjedanjem predsjednika Srećka Mikulića.

Nakon izbora radnih tijela Skupštine, radnog predsjedništva, verifikacijskog i kandidatskog vijeća te zapisničara i ovjerovitelja zapisnika, Skupština je raspravljala o izmjenama i dopunama Statuta Crvenog križa kojima se usklađuje broj zastupnika u Skupštini i članova u Predsjedništvu s obzirom na veličinu gradova i općina, kao i omogućavanju da sekretari organizacija Crvenog križa predstavljaju i zastupaju svoje organizacije, saopćeno je iz Crvenog križa ŽZH.

Usvojena odluka

Jednoglasno su usvojene izmjene i dopune Statuta Crvenog križa Zapadnohercegovačkog kantona, nakon čega je ponovno jednoglasno usvojena prateća Odluka o načinu i metodologiji provedbe izbora u tijela Crvenog križa, koji akt je sada usklađen s novim izmjenama Statuta.

Razriješen je stari i potvrđen novi II saziv Skupštine Crvenog križa Zapadnohercegovačkog kantona za mandatno razdoblje 2022.-2026., koju inače čini po pet zastupnika iz gradskih, odnosno po četiri zastupnika iz općinskih organizacija, zatim tri zastupnika iz reda istaknutih članova Crvenog križa iz polja zdravstva, socijalne politike i obrazovanja, kao i tri zastupnika koje delegira Konferencija mladih, te jedan zastupnik ispred institucija Civilne zaštite.

Novi predsjednik

Za novog predsjednika Skupštine izabran je Željko Mitar, dugogodišnji član Crvenog križa općine Posušje, dok je zamjenica predsjednika Anita Ćutuk, članica Crvenog križa općine Grude.

Imenovan je novi III saziv Predsjedništva Crvenog križa Zapadnohercegovačkog kantona u sastavu: Viktor Grbavac i Mirko Puljić (CK Ljubuški), Srećko Slišković i Ivica Šaravanja (CK Široki Brijeg), Srećko Mikulić (CK Grude), Branko Leko (CK Posušje), dr. Vinka Đevenica (istaknuta članica), Ivan Mišetić (Konferencija mladih) i dr.sc. Drago Martinović (Uprava civilne zaštite ŽZH).

Skupština je na novi četverogodišnji mandat jednoglasno izabrala Viktora Grbavca iz Ljubuškog za novog-starog predsjednika Crvenog križa Zapadnohercegovačkog kantona, a čiji je prvi mandat, iako obilježen prirodnim i drugim nesrećama, ocijenjen iznimno uspješnim.

Predsjednik Grbavac je zahvalio na saradnji lokalnim organizacijama i pohvalio sinergijsko djelovanje strukture Crvenog križa Zapadnohercegovačkog kantona, posebno tokom nesreća poput koronavirusa, požara i zemljotresa te obećao kontinuitet rasta i razvoja ove kantonalne organizacije.

Skupština je na prijedlog Predsjedništva izabrala novi saziv Nadzornog odbora Crvenog križa Zapadnohercegovačkog kantona u sastavu Branimir Galić, Nada Pezer i Ana Slišković, a potom se govorilo o izboru u više razine Crvenog križa u Bosni i Hercegovini.

Braniti interese

Za zastupnika u Skupštini i člana Predsjedništva Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovini izabran je Josip Zelenika, sekretar kantonalne organizacije koji je obećao da će u svom radu ustrajno braniti interese organizacija iz Zapadnohercegovačkog kantona.

Za zastupnika u Glavnoj skupštini Društva Crvenog križa Bosne i Hercegovine izabran je dr. sc. Drago Martinović, aktuelni potpredsjednik Društva Crvenog križa BiH.

Pod tekućim pitanjima raspravljalo se o načinu i modalitetu pomoći ugroženom stanovništvu Turske i Sirije, koje je nedavno pogodio razorni zemljotres.

Zaključeno je da se dodatno animira građanstvo ovog kantona za prikupljanje pomoći stradalima te da se pomoć prikuplja u koordinaciji s drugim humanitarnim organizacijama koje djeluju na području Hercegovine, gdje je istaknuta važnost saradnje s Caritasom Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.