REPORTAŽA

Hoće li sanacija kule vratiti turiste u Počitelj

Dugo je kula bila bez adekvatnog krova, urušavala se, pa su posjete sa sobom nosile i dozu rizika

Kula u Počitelju - Avaz
Počitelj, drevni srednjovjekovni grad u novom ruhu dočekuje novu turističku sezonu - Avaz
Sanacija kule bi, nadaju se domaćini, mogla povećati broj turista - Avaz
Nažalost značajno kulturno-historijsko blago Počitelja ni danas nije kvalitetno iskorišteno - Avaz
Još s kraja rata različiti nivoi vlasti lopticu odgovornosti za loše stanje prebacuju s jednih na druge - Avaz
+12
Anadolija

19.2.2023

Počitelj, drevni srednjovjekovni grad u novom ruhu dočekuje novu turističku sezonu. Gavran-kapetanova kula konačno je sanirana, pa posjete ovom spomeniku države Bosne i Hercegovine za goste iz zemlje i inostranstva više ne predstavljaju rizik. Dugo je kula bila bez adekvatnog krova, urušavala se, pa su posjete sa sobom nosile i dozu rizika, javlja Anadolija.

Predstavljao utvrdu

U godinama u kojim je čekala na sanaciju pretrpila je dodatna oštećenja, u što smo se uvjerili tokom posjete. Nedavno je postavljen novi krov i sada sve izgleda bolje i ljepše. Osim nove krovne konstrukcije na kulu je postavljen i gromobran. Projekat je osim Grada Čapljine finansiralo i Ministarstvo kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine kroz transfer za obnovu kulturnog i graditeljskog naslijeđa. Radovi na sanaciji bili su povjereni Građevinskom preduzeću Bišina iz Mostara.

Kula je u vremenu kada je sagrađena bila podijeljena na više prostorija u kojim su bili smješteni vojnici, spremište za barut i tamnica. Počitelj je predstavljao utvrdu koja je čuvala grad od potencijalnih neprijatelja. Rupe na objektu zapravo su bile puškarnice, a veći otvori na vrhu zidina služili su da kroz njih stražari posipaju vrelo ulje, ukoliko bi se neprijatelj približio zidinama.

Nevjerovatan pogled

Iznad kule se nalazi rezervoar vode, koji je narod nazvao londža. Pogled s londže je nevjerovatan. S nje se može vidjeti cijeli Počitelj i obala Neretve duž koje se prostire polje obogaćeno zelenilom i vikendicama.

Sanacija kule bi, nadaju se domaćini, mogla povećati broj turista. Sahat-kula i hamam danas također nisu u najboljem stanju. Pašina tabija je potpuno zatvorena, a ugrožena je i Medresa. U Počitelju u ovom trenutku nema turista. Sve je manje i domaćeg stanovništva. Broj posjeta u padu od vremena COVID-a 19, a dosad je najviše gostiju pristizalo iz Turkiye i Kine.

Nažalost značajno kulturno-historijsko blago Počitelja ni danas nije kvalitetno iskorišteno. Još s kraja rata različiti nivoi vlasti lopticu odgovornosti za loše stanje prebacuju s jednih na druge. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine nakon monitoringa upozorila je loše stanje u kojem su gotovo svi kulturno-historijski objekti u Počitelju uz apel nadležnim da poduzmu hitne mjere.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.