PRVI ČOVJEK SDS-A

Miličević tvrdi: Vlada RS prevarila sve, cijenu struje treba smanjiti

On dodaje da su računi za struju u januaru posebno negativno iznenadili pravna lica.

Milan Miličević. Printscreen

H. J. I.

19.2.2023

Prvi čovjek SDS-a Milan Miličević rekao je da je Vlada RS dvostruko prevarila građane o pitanju povećanja cijena električne energije.

- I iz Vlade i iz Elektroprivrede godinu unazad u mnogo navrata obećavali su da cijena struje neće biti povećana. Zatim su odmah nakon izbora povećali cijenu izmjenom tarifa i povećanjem mrežarine. Međutim nisu stali na tome pa dodatna povećanja provlače kroz račune za struju, čiji visoki iznosi ovih dana negativno iznenađuju naše građane. Visoka mrežarina, viši iznosi skupe i jeftine tarife po kilovatu novina su na januarskim računima i razlog zašto su januarski računi veći nego inače. Oni koji su ubjeđivali građane da povećanja struje neće biti očigledno su lagali - rekao je Miličević.

"Vlada izigrala privrednike"

On dodaje da su računi za struju u januaru posebno negativno iznenadili pravna lica.

- Iako je dogovoreno da cijena struje za preduzeća bude povećana sa 40 na 65 eura, odnosno sa 50 na 65 eura po megavatu, Vlada je izigrala privrednike. Naime, regulator je podigao mrežarinu za 35 posto, iako tako nije dogovoreno. To nije korektno i na ovaj način su Vlada i Elektroprivreda izigrale dogovor sa privrednicima. Mrežarina je dakle neopravdano povećana - napominje Miličević.

On ističe da su privrednici dali saglasnost da mrežarina bude povećana do 10 posto zbog rasta troškova i plata u distributivnim preduzećima.

Pitanje motiva

- Međutim, oni su nakon toga povećali mrežarinu u enormno visokom procentu, što je neprihvatljivo jer je značajan pad cijena struje u inostranstvu. Pored toga, najveći dio evropske privrede prima subvencije od države da bi održali konkurentnost, a mi dolazimo u situaciju da Elektroprivreda neograničeno planira dizati cijene struje u doba inflacione krize. Postavlja se i pitanje motiva za ovako nešto, a možemo nagađati da se radi o pokušaju ostvarivanja ekstra profita izvozom u zemlje EU, ali na račun građana i privrede RS - rekao je v.d. predsjednika SDS-a.

Miličević zahtjeva da Vlada prestane da prebacuje odgovornost za ovu neviđenu prevaru i otimačinu, te vrati cijene električne energije na stanje od prije izbora prošle godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.