PRAVNI STRUČNJAK

Išerić o saslušanju svjedoka u slučaju hafiza Mahića: Trebaju se očitovati VSTV i Tužilaštvo BiH

Naime, dvojica Bošnjaka pozvani su da daju izjave nakon što ih je policija identifikovala na videosnimku koji se pojavio na društvenim mrežama

Enver Išerić. Preporod

H. J. I.

19.2.2023

Pravni stručnjak Enver Išerić, nakon što su dvojica Bošnjaka iz Kozarca dali izjave vezane za slučaj Amira-ef. Mahića, ocijenio je da je potrebno da se očituje Vijeće ministara, Parlament Bosne i Hercegovine, Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) i Tužilaštvo.

Naime, dvojica Bošnjaka pozvani su da daju izjave nakon što ih je policija identifikovala na videosnimku koji se pojavio na društvenim mrežama, a na kojem je 27. januara ove godine snimljena hutba hafiza Mahića.

- Da li su ova ponašanja vlasti u entitetu RS, kao i ponašanje lokalnih vlasti u Općini Neum, dovoljan razlog da se zakaže sjednica Komisije za ljudska prava, a potom i vanredna sjednica Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj bi trebalo obaviti ozbiljnu raspravu o ovim dešavanjima - kazao je Išerić.

Svakako u to, dodao je, trebaju biti uključeni i čelni ljudi VSTV-a i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

- Ili je ovo kršenje osnovnih ljudskih prava Bošnjaka, na područjima gdje su većina i nosioci vlasti Srbi i Hrvati, normalna pojava i redovno stanje. Ima li neko u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice, Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, Predstavničkom domu i Domu naroda da zahtijeva ozbiljnu raspravu o ovom pitanju. Ili čekaju da ovo rješavaju građani - naglasio je Išerić za Preporod. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.