PREDSJEDNIK NSRS

Stevandić: RS ne vodi prorusku politiku, već politiku ubrzanog pristupa EU

BiH ima benefite od odnosa NSRS i Rusije i kroz nisku cijenu ruskog gasa, rekao je Stevandić

Stevandić: Putuje u Moskvu. Dejan Rakita / Pixsell

SRNA

20.2.2023

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić najavio je da će danas i sutra boraviti u Rusiji na poziv predsjednika Vijeća federacije Federalne skupštine te zemlje Valentine Matvijenko i da ta posjeta nema nikakvu vezu sa sukobom u Ukrajini.

Stevandić je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da sve to nema veze ni sa poremećenim odnosima NATO, SAD i Rusije.

Proruska i antiruska politika

Odnosi Narodne skupštine i Savjeta federacije Federalne skupštine Rusije su stariji od navedenih događaja u Ukrajini. Uspostavljeni su mnogo prije i nisu na štetu BiH. Naprotiv, BiH ima benefite od ovih odnosa i kroz nisku cijenu ruskog gasa -  rekao je Stevandić.

On je odbacio medijske i druge spinove da Srpska vodi prorusku politiku.

- To je neistina jer mi vodimo srpsku politiku. Ne vodimo prorusku ni antirusku, ni proameričku i antiameričku, ni britansku i antibritansku politiku. Vodimo politiku ubrzanog pristupa evropskim integracijama za šta postoji saglasnost u BiH - kazao je Stevandić.

On je ponovio da RS ne želi učestvovati u antiruskoj kampanji, te da se i dalje drži neutralnosti izglasane u Narodnoj skupštini 2017. godine.

- Oni koji nas optužuju za neku vrstu ruske platforme ne žele dobro BiH, već da ovdje poremete odnose. Ne trebamo da se lišimo mogućnosti da budemo otvoreni prema svim stranama -  pojasnio je Stevandić.

Zalagat će se za mir u Ukrajini

On je najavio da će se tokom posjete Moskvi zalagati da što prije bude postignut mir u Ukrajini, te da Srbi u BiH, uprkos pritiscima i u skladu sa nadležnostima datim Dejtonskim sporazumom, ostaju pri stavu neuvođenja bilo kakvih sankcija Rusiji.

Stevandić je naveo da će u posjetu Rusiji ići sa poslanicima iz SNSD-a Igorom Žunićem, SDS-a Dragomirom Vasićem i NPS-a Darkom Banjcem, te drugim saradnicima.

On je precizirao da će u Rusiji imati niz važnih sastanaka među kojima su sa Valentinom Matvijenko, predsjednikom Državne dume Rusije Vjačeslavom Volodinom i Vladimirom Titovom, prvim zamjenikom šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.