"AVAZ" NA LICU MJESTA

Lazić: Građani BiH su više od 85.000 puta pozvali humanitarni broj

Sa terena smo dobili i listu potreba u robama koje su neophodne na terenu za ugroženo stanovništvo Turske i Sirije, dodao je Lazić

Tokom današnje konferencije - Avaz
Tokom današnje konferencije - Avaz
Tokom današnje konferencije - Avaz
Tokom današnje konferencije - Avaz
Tokom današnje konferencije - Avaz
+2

20.2.2023

Društvo Crvenog krsta BiH na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu predstavili su rezultate akcija organiziranih za pomoć stanovništvu Turske i Sirije.

Ovom prilikom prisutnima su se obratili Rajko Lazić, generalni sekretar Društva Crvenog krsta/križa BiH i sekretar Crvenog krsta RS u novom mandatu, generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić, Elmir Camić šef delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i Džana Kapić.

- Društvo Crvenog krsta/križa BiH 6. u ovom mjesecu je odmah raspisalo humanitarni broj 17023 i otvorilo humanitarni žiro račun kako bi pomoglo ugroženom stanovništvu. Mi smo stupili u kontakt s kolegama iz turskog polumjeseca koji djeluje i u BiH i direktno sa Crvenim polumjesecom Turske i izrazili saučešće i ponudili ljudske resurse i materijalno-tehničke koje raspolaže struktura Crvenog krsta/križa BiH koju čine Crveni krst RS i Crveni krst FBiH, kao i Crveni krst/križ Brčko Distrikt – rekao je Lazić.

Resursi na raspolaganju

Između ostalog, dodao je da su indirektno stupili u kontakt s kolegama Crvenog polumjeseca Sirije preko međunarodne federacije kako bi izrazili saučešće i dali im materijalno-tehničke i ljudske potencijale.

- Sa terena smo dobili i listu potreba u robama koje su neophodne na terenu za ugroženo stanovništvo Turske i Sirije – dodao je Lazić.

Sa današnjim danom su građani u BiH više od 85.000 puta pozvali humanitarni broj i to je dobar odziv, više od 170.000 KM dodaje. Na žiro račun je uplaćeno više od 170.000 KM.

Pomoć RS

Kao sekretar Crvenog krsta RS Lazić je istakao da je i na teritorij RS organizirana humanitarna pomoć za ugroženo stanovništvo Sirije i Turske.

- Da u ovoj sedmici najavim konvoj od 20 šlepera koja je podrška Vlade RS i predsjednika RS Milorada Dodika i to me raduje kao predstavnika Crvenog krsta da će ići pomoć preko naše organizacije i da ćemo mi završiti sve papire i da će to otići direktno na teren – dodao je Lazić.


Istakao je da je potpisan ugovor i sa poštama RS koje će učestvovati u akciji pomoći.

Što se tiče Sirije, preporuka je da ide novčana pomoć, dodao je.

- U ovoj sedmici i početkom marta ćemo preko 400.000 franaka obezbijediti iz različitih izvora sa strane kako bi našu misiju i našu organizaciju doveli u željeno stanje kada treba pomoći ljudima, bez obzira da li se radi o stanovnicima BiH, migrantima koji se nalaze u BiH i ovaj slučaj kada je stanovništvo pogođeno na teritorij Sirije i Turske – poručio je Lazić. 

Iskreno saučešće

Namik Hodžić je izjavio da se saosjeća sa Turskom i Sirijom i stradalim u velikoj prirodnoj nesreći – zemljotresu.

- Stoga i s naše strane upućujemo iskreno saučešće svima i naravno žaljenje za nastradale žrtve. Velika zahvalnost svim građanima instuticijama sistema, privrednicima, medijima koji nas podržavaju u ovoj velikoj humanitarnoj akciji – rekao je Hodžić.

Razvijanje PTSP-a

Džana Kapić je kazala da ono što se dešava jeste da se PTSP razvija sporo te da se kod svih spasilaca ne mora razviti istovremeno kada se vrate.

- Mnogi naši spasioci su trenutno pod adrenalinom i svim drugim emocijama te osjećaju se da su dobro i da im neće biti potrebna nikakva pomoć. Ono što se u praksi dešava je da oni mogu imati razne slike zastrašujućih događaja koji su preživjeli, da će im se vraćati tokom normalnog funkcionisanja, tako i u snu. Mogu imati gubitak apetita te jednostavno neće funkcionisati u normalnim dešavanjima. Crveni križ je obezbijedio program pomoć pomagačima gdje će tri psihologa odnosno psihoterapeuta raditi kako online, tako uživo – poručila je Kapić.

Oružani sukob

Elmir Camić danas je izjavio da Međunarodni komitet radi u više od 100 država koje su zahvaćene oružanim sukobom između ostalog i u Siriji.

- Imao veliko fizičko prisustvo u Siriji. To područje je preko 12 godina zahvaćeno jednim oružanim sukobom, onda je došla covid pandemija. Izbila je kolera uskoro, od kojih je 85.000 ljudi zahvaćeno. Možete zamisliti kakvu je kataklizmu napravio ovaj zemljotres – istakao je Camić. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.