OTKRIVAMO

Policajci odaju informacije dilerima i kriminalcima: Sky kodove prodavali za 1.000 maraka

Kajganić je nedavno saopštio da cure podaci iz istraga u Sky predmetima

Istrage iz Skya kontaminirane, Tužilaštvo se bori protiv krtica. Facebook

Miralem  Aščić

20.2.2023

Disciplinsko ročište Diani Kajmaković, državnoj tužiteljici i zamjenici glavnog državnog tužioca Milanka Kajganića, otkrilo je šokantnu ulogu Kajmaković u postupanju sa Sky predmetima, s obzirom na to da je utvrđeno da je „Kajmaković u sefu čuvala 21 povjerljivu informaciju“.

Traju provjere

Istragom će biti utvrđeno na koga su se ovi predmeti tačno odnosili te da li je i koga je Kajmaković štitila od procesuiranja.

Kao novi dokaz uvršteni su pronađeni dokumenti OSA-e. Zbog svega ovoga je Kajmaković suspendirana i sklonjena s predmeta koji se odnose na Sky istrage.

Kajganić je nedavno saopštio da cure podaci iz istraga u Sky predmetima, zbog čega su mnoge osobe znale i za istragu i za hapšenja. Zbog svega su pojedinci pobjegli iz države.

Prema informacijama „Avaza“, Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv nekoliko policajaca iz jedne državne policijske agencije.

Utvrđeno je da su Sky kodove, koje su dobili putem kripti, prodavali kriminalcima.

U samo jednom predmetu utvrđeno je da su uzimali po 1.000 KM (500 eura). To je otkrio i jedan od uhapšenih dilera skanka iz Hercegovine. On je tužiocu priznao da je platio stik sa Sky kodom o članovima narkobande koja je uvozila skank u državu.

Dobio upute

Osim toga, dobio je i sve podatke o istrazi, zajedno s listingom Sky kodova. Za stik je platio 500 eura i kasnije izbjegao hapšenje. Ova osoba razvozila je skank po ranije dobivenim uputama. 

Tužioci znaju o kojim se policajcima radi. Pitanje je samo koliko je bilo ovakvih slučajeva.

Interna istraga u Graničnoj policiji

Nedavno je u Graničnoj policiji pokrenuta interna istraga u vezi s postupanjem dvojice graničnih istražitelja. Jedan od njih je uhvaćen na Skyu. 

O svemu je informirano i Tužilaštvo. Provjerava se da li su iz ove agencije curile informacije i odavali se podaci iz istraga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.