ŠEF BH. DIPLOMATIJE

Konaković s Plenkovićem: O izmjenama Izbornog zakona ćemo raspravljati u bh. institucijama

Konaković je istakao da su ohrabrujuće poruke koje stižu iz Hrvatske da se neće graditi zidovi i tvrđave prema BiH

Sa današnjeg sastanka. MVP

E. Ć.

21.2.2023

U toku zvanične posjete ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Hrvatskoj Elmedin Konaković se sastao i sa premijerom te zemlje Andrejom Plenkovićem.

Plenković je poželio dobrodošlicu Konakoviću, te čestitao vladajućim strankama u BiH na najbržem uspostavljanju Vijeća ministara u vrijeme kada je to malo ko očekivao.

- Ministar Konaković je istakao da su ohrabrujuće poruke koje stižu iz Hrvatske da se neće graditi zidovi i tvrđave prema BiH, te da postoji naznaka neke nove ere u odnosima među strankama i državama regije.

Plenković je skrenuo pažnju na blizinu Evropskih izbora koji su zakazani za narednu godinu, te je istakao da je ova godina ključna za brzi preokret imidža koji Bosna i Hercegovina ima u evropskim krugovima.

On je pozvao na saradnju i kazao da bi ova godina trebala biti iskorištena kao prilika za pozitivne promjene.

Konaković je prilikom sastanka rekao i da je svjestan kompleksnosti važnih tema o kojima se treba raspravljati, te da, ne sporeći bitnost odnosa ove dvije države, ipak treba unutrašnju i vanjsku politiku naše države voditi u institucijama BiH, te da je pitanje Izbornog zakona i izmjene ustava isključivo unutrašnje pitanje BiH koje treba rješavati - saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.