SARAJEVO

Nazire se izgled prvog Dnevnog centra za djecu sa poteškoćama u razvoju

Centar se gradi u naselju Grbavica na temeljima devastiranog vrtića "Ciciban"

Radovi napreduju prema planu. Općina Novo Sarajevo

H. J. I.

21.2.2023

Izgled prvog Dnevnog centra za djecu sa poteškoćama u razvoju u Kantonu Sarajevo već se nazire.

Radi se o prvom edukativnom dnevnom centru za djecu i osobe sa poteškoćama u razvoju, koji se gradi u naselju Grbavica na temeljima devastiranog vrtića "Ciciban", a u kojem je planirano da borave djeca od predškolskog uzrasta do onih koji su napunili 18 godina, kao i ona djeca koja trebaju cjelodnevni boravak i dodatnu stručnu podršku.

Planirana dinamika

Radovi na rekonstrukciji objekta odvijaju se planiranom dinamikom, a do sada su okončani svi pripremni radovi, u završnoj fazi su i armiračko betonski radovi, a u toku je odabir fasadnih elemenata i fasadne stolarije.

Izvođenje radova obišli su načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović i direktorica Udruženja "Dajte nam šansu" Ines Kavalec.

U svom obraćanju, načelnik Tanović istakao je da je Općina Novo Sarajevo od početka uključena u sve aktivnosti vezane za realizaciju ovog značajnog projekta, kao i da će se radovi na rekonstrukciji objekta odvijati u dvije faze.

– U prvoj fazi radova, čija je vrijednost 600.000 KM izvode se grubi građevinski radovi. Vlada Kantona Sarajevo u navedene radove sufinansira sa 250.000 KM, Općina Novo Sarajevo sa 100.000 KM, a direktorica Udruženja Ines Kavalec osigurala je i privatnog donatora koji je učestvovao sa 250.000 KM, čime zaokružujemo prvu fazu radova na ovom objektu, kazao je načelnik, te dodao da je su i vremenske prilike bile povoljne, te se nada da će sve biti završeno u planiranom roku.

"Vraća vjeru i nadu porodicama"

Ovaj Dnevni centar zasigurno neće biti dovoljan u odnosu na potrebe, ali i da njegova gradnja vraća vjeru i nadu porodicama i djeci s poteškoćama u razvoju, poručila je direktorica Udruženja "Dajte nam šansu" Ines Kavalec.

– Zastarjeli podatak od 2010. godine iz kantonalnog Centra za socijalni rad je te godine bilo 1.004 djece, odnosno porodica za potrebe dnevnog centra. Danas je taj broj ako nije utrostručen, sigurno mnogo veći što znači da ćemo jednim dnevnim centrom dati šansu za 30 porodica koje će biti, ne samo iz Općine Novo Sarajevo, već i Kantona Sarajevo - istakla je Kavalec.

Prvi Dnevni centar za osobe sa poteškoćama u razvoju pružat će specijalističke usluge od logopeda, fizioterapeuta, a bit će opremljen i senzornom sobom. Njegovo otvaranje očekuje se sredinom godine kada bi ovaj centar mogao postati mjestom inkluzije gdje će djeca s poteškoćama postati vidljivija i aktivnija u zajednici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.