SARAJEVO

Članovi Predsjedništva BiH primili delegaciju zvaničnika Evropskog parlamenta

Tema razgovora je bila politička i sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini, globalni i regionalni izazovi, te evropski put

Sa održanog sastanka. Predsjedništvo BiH

H. J. I.

21.2.2023

Članovi Predsjedništva BiH su razgovarali sa delegacijom Podkomiteta za sigurnost i odbranu i Komiteta za vanjske poslove Evropskog parlamenta, koju je predvodio član podkomiteta Gheorghe-Vlad Nistor. Tema razgovora je bila politička i sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini, globalni i regionalni izazovi, te evropski put Bosne i Hercegovine.

Očuvanje mira i stabilnosti

Članovi Predsjedništva BiH su ponovili posvećenost dijalogu, očuvanju mira i stabilnosti, ekonomskom razvoju i evropskoj perspektivi zemlje, kao ključnim ciljevima djelovanja.

Izrazili su zahvalnost institucijama Evropske unije na pomoći i angažmanu Bosni i Hercegovini, te istakli važnost partnerskog odnosa i saradnje u ispunjenju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, kako bi se reformskim procesom stvorili uslovi za poboljšanje kvaliteta života svih građana.

Sagovornici su pozdravili dodjelu Kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, koji je dao pozitivan podstrek i priliku da se provode konkretne reforme na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Važnost usaglašenih stavova

Članovi delegacije SEDE i AFETa, koja boravi u Bosni i Hercegovini u cilju procjene vojne operacije EUFOR Altea i ukupne situacije u zemlji, su pozdravili i istakli važnost usaglašenih stavova u BiH, kada je u pitanju aspiracija ka Evropskoj uniji, posvećenost očuvanju mira i ekonomskom napretku Bosne i Hercegovine.

Sastanku su prisustvovali i Johan Satler (Johann Sattler), šef Delegacije EU u BiH, Leopoldo Lopez Gil (López Gil), član EPP iz Španije, Dietmar Koster (Köster) član Alijanse socijaldemokrata iz Njemačke, Thijs Reuten, član Alijansa socijaldemokrata iz Holandije, Klemen Grošelj, član Renew Europe iz Slovenije i Viola fon Kramon-Taubadel (Viola Von Cramon-Taubadel,) član Zelenih/EFA iz Njemačke, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.