SARAJEVO

Krišto se sastala sa ambasadorima zemalja članica EU u BiH

Tokom susreta razgovarano je i o procesu uspostave vlasti na svim nivoima u BiH, reformi izbornog zakona i donošenja budžeta institucija BiH

Sa održanog sastanka. Vijeće ministara

H. J. I.

22.2.2023

Predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto razgovarala je danas u Sarajevu sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i posebnim predstavnikom EU u BiH Johanom Satlerom (Johann Sattler) i ambasadorima zemalja članica Evropske unije u BiH o reformskim procesima i evropskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajuća Krišto je izrazila zahvalnost EU na statusu kandidata i naglasila da je fokus rada Vijeća ministara BiH na ispunjavanju 14 prioriteta. Dodala je da novi saziv radi intenzivno, te da će se već na sutrašnjoj trećoj redovnoj sjednici Vijeća ministara BiH naći i nekoliko tačaka dnevnog reda važnih za proces evropskih integracija, poput Strategije i Akcijskog plana za borbu protiv korupcije, Strategije za borbu protiv organiziranog kriminala i Prijedloga odluke o ratifikaciji Mehanizma civilne zaštite.

Sa današnjeg sastanka. Vijeće ministara

Podsjetila je da je Vijeće ministara BiH već usvojilo niz dokumenata u vezi s reformom javne uprave, unutrašnjim tržištem i konkurencijom, prometom, energijom i okolišem, potrebnih za održavanje redovnih pododbora između BiH i vuropske unije.

Tokom susreta razgovarano je i o procesu uspostave vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, reformi izbornog zakona i donošenja budžeta institucija BiH za tekuću godinu. Izražen je visok stupen saglasnosti da se ovi procesi okončaju u što skorijem roku, kako bi se fokus svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini usmjerio na reformske procese u vezi s evropskim integracijama.

Predsjedavajuća Krišto je istakla značaj saradnje BiH i EU u implementaciji infrastrukturnih projekata, s posebnim akcentom na projekte koji bi omogućili veću sigurnost energetskog sistema u našoj zemlji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.