ROĐEN BEZ OČIJU

Slijepi imam iz Srebrenika Salkan Delić otišao na umru

Završio Behram begovu medresu, završava i Islamski pedagoški fakultet u Zenici

Delić na umru krenuo s prijateljima Nihadom ef. Ibriševićem i Islamom ef. Mehmedovićem. Facebook

24.2.2023

Salkan Delić iz Previla kod Srebrenika rođen je slijep. Međutim, to ovog hrabrog i veselog mladića nije spriječilo da ostvari velike uspjehe.

Završio Behram-begovu medresu u Tuzli

Vozi bicikl, bez problema koristi laptop i mobitel, prati nastavu u školi, uči Kur'an napamet. 

Završio je Behram-begovu medresu u Tuzli, bio je prvi učenik u obrazovnim institucijama Islamske zajednice kojem je uskraćen vid. Zatim je upisao Islamski pedagoški fakultet u Zenici.

Salkan je i idejni autor „Prepiske Kur'ana po tedžividu na Brajevom pismu". Riječ je o prvoj jedinstvenoj prepisci Kur'ana kojom se omogućuje da Kur'an ispravno na arapskom uče i slijepe i slabovidne osobe.

Velika je inspiracija

Hafiz Nedim Botić na Facebooku je objavio da je Salkan Delić jutros otišao na umru.

- Ako se sjećate, nekad sam pisao o Salkanu Deliću, mladiću koji je rođen bez očiju, ali je završio Behram begovu medresu, završava i Islamski pedagoški fakultet u Zenici, i velika je inspiracija. Evo maloprije, naš Salkan ef. Delić ode na umru sa svojim prijateljima Nihad ef. Ibriševićem i Islamom ef. Mehmedovićem. Ode naš Salkan u zijaret Medini i Mekki. I to po prvi put. Allah ga je pozvao u goste.Tako mi je puno srce zbog Salkana, i zbog Nihada i zbog Islama, što sam bio sa ovim ljudima baš pred ovaj put. Allah da vam ukabuli, dragi insani, i da nam se vratite u zdravlju i imanu – napisao je Botić na Facebooku.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.