REAKCIJE

Kalabuhov napao Bećirovića: Sramit će se svojih riječi kada bude stekao više mudrosti

Kalabuhov je naveo da Bećirović, prema Ustavu BiH, nema pravo da govori u ime svih građana u BiH, pa ni svih Bošnjaka

Kalabuhov: Još je mlad. RTRS

Z. K.

24.2.2023

Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, obrušio se na člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, poručivši mu da će se on sramiti svoji izjava o Ukrajini kada stekne više mudrosti.

Izaziva žaljenje

- Ubijeđen sam da će se Bećirović, budući da je još mlad političar, kad bude stekao više mudrosti, posramiti današnjih riječi – patosnih, ali apsolutno neistinitih i u formalnom i u providentnom smislu ove riječi - rekao je Kalabuhov.

Kalabuhov je naveo da Bećirović, prema Ustavu BiH, nema pravo da govori u ime svih građana u BiH, pa ni svih Bošnjaka, te istakao da je sve više uvjeren da ovaj političar na izborima nije pobijedio glasovima podrške, nego onih koji su bili protiv drugog kandidata.

Izjavio je da Bećirovićeve izjave, povodom godišnjice od početka ruske tzv. specijalne operacije u Ukrajini, izazivaju žaljenje.

- Od osobe koja pokušava da operiše pravnim pojmovima mogla bi se očekivati dublja, objektivnija i, konačno, više ljudska analiza situacije u Ukrajini, kao i razloga koji su doveli do iznuđene, ali pravedne reakcije Rusije. Umjesto toga, samo je ponavljanje licemjernih zapadnjačkih slogana - objavio je Kalabuhov na Facebook profilu Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Kalabuhov je naveo da značajan broj Bošnjaka s kojima svakodnevno komunicira razumije šta se dešava i Rusiji želi pobjedu nad "neonacističkim režimom" u Kijevu koji njeguje Zapad.

Iznesena mišljenja

- Bio sam skeptičan u pogledu iznesenih mišljenja i komentara da Bošnjaci, vođeni protestnim raspoloženjima, nisu glasali isključivo za Bećirovićevu kandidaturu u smislu njegove podrške, nego u velikoj mjeri protiv drugog kandidata. Pomalo stičem uvjerenje da u ovom tumačenju ima značajni dio istine - rekao je.

On je poručio da Bećirovićev stav doživljava isključivo kao njegovo mišljenje, te da reaguje iz poštovanja prema Bošnjacima i funkciji bošnjačkog člana Predsjedništva BiH od koje, kako je naveo, zavisi na koji način će se BiH dalje razvijati.

Osudio agresiju na Ukrajinu

Podsjećamo, Bećirović je saopćio da snažno osuđuje politiku predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, te je pozvao na "okončanje invazije na suverenu i nezavisnu državu Ukrajinu, upostavljanje mira i poštovanje međunarodnog prava".

- Kao član Predsjedništva BiH, još jednom osuđujem rusku agresiju na Ukrajinu. Mi u BiH dobro znamo šta donosi agresija i rat i koliko je važan mir. Predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom i narodu suverene i nezavisne Ukrajine želim pružiti otvorenu podršku u ovim teškim trenucima za njihovu zemlju. BiH se zajedno sa slobodnim i demokratskim svijetom solidariše sa ukrajinskim narodom u borbi za slobodu - naveo je Bećirović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.