NAKON SASTANKA

Komšić: Turska je protiv nametanja rješenja u BiH

Turska je definitivno na stajalištu da mi u BiH trebamo između sebe riješiti sve nesporazume koje imamo, rekao je Komšić

Uslikano tokom jednog od prethodnih susreta. Printscreen

H. J. I.

24.2.2023

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovini boravili su danas u radnoj posjeti Republici Turskoj, na poziv turskog prеdsјеdnikа Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdoğan).

Kako je kazao član Predsjedništva BiH Željko Komšić za Hayat.ba bilo je puno tema razgovora.

Zemljotres u Turskoj

- Razgovarali smo o užasnoj tragediji koja je pogodila Tursku, o tome da je Bosna i Hercegovina stvarno osvjetlala svoj obraz i što se tiče direktne reakcije u smislu broja ljudi koji su u okviru spasilačkih timova otišli u Tursku, kao i pomoći koja je prikupljena turskom narodu. Turski narod je zahvalan na svemu tome – rekao je Komšić.

Nakon toga, dotakli su se i svih tema koje se tiču prije svega situacije u Bosni i Hercegovini, ali i u cijelom svijetu.

- Danas je godišnjica ruske agresije na Ukrajinu. Predsjednik Erdoan je razgovarao sa predsjednikom Zelenskim, a nakon sastanka sa nama, imao je razgovor sa Putinom. Dakle, vrlo prijateljska atmosfera i o svim temama se razgovaralo – rekao je Komšić.

Nametanje rješenja u BiH

Javnost u BiH interesuje i razgovor o BiH.

- Dotakli smo se svega onoga što se trenutno dešava u BiH, pogotovo poteza visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) i onih koji ga podržavaju. Turska ne podržava ono što on radi. Turska je protiv toga da se nameću bilo kakva rješenja o BiH. Turska je definitivno na stajalištu da mi u BiH trebamo između sebe riješiti sve nesporazume koje imamo i dogovoriti kakve BiH treba da ima – dodao je Komšić.

Osvrnuo se i na zaključke sastanka, te naglasio koji su.

- Bilo je zaključaka da idemo u zaključenje Ugovora o dvojnom državljanstvu, da aktiviramo priču što se tiče slobode kretanja turskih državljana, odnosno državljana BiH da možemo putovati samo sa ličnim kartama. Dosta smo pričali o autoputu Beograd – Sarajevo i potrebi da BiH učini neki korak, odnosno da počne gradnja tog autoputa. Bilo je vrlo zanimljivo i dosta neformalno kao da razgovaramo sa prijateljem koji zna i poznaje situaciju u BiH i regiji. Mogli smo razgovarati otvoreno o svemu onome što su bile teme razgovora – zaključio je Komšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.