PODIJELIO PRIČU

Sladić upoznao Ukrajinku koja je preživjela grozote rata: "Odjednom sam se sledio"

Sladić je na kraju poručio kako noćna mora u Ukrajini mora stati. Nije zaboravio ni grozote koje se dešavaju u Siriji

Sladić: Djevojka je rođena u Harkovu. Facebook

E. Ć.

25.2.2023

Bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić na društvenim mrežama podijelio je priču o djevojci koju je upoznao i koja je pobjegla od strahota rata iz Ukrajine.

- Kada sam joj rekao da sam iz Bosne i Hercegovine te je upitao “a odakle si ti”, rekla je iz Ukrajine. I tu sam se najednom sledio - počeo je priču Sladić.

Naveo je da je djevojka rođena u gradu koji je bio jedna od prvih meta napada, Harkovu.

- Pitao sam je automatski prvo pitanje, gdje su joj roditelji i da mi opiše trenutak kada su je probudile sirene. Ako je to uznemirava, naravno, poštujem, samo reci ne želim. 

Dijelim mišljenje, možda ovaj drugi dio je i grozno pitanje, ali je opisala sve baš na sličan način kako su stariji ljudi nama mlađima opisivali rat u našoj zemlji devedesetih godina dvadesetog stoljeća. Sve iznenadno jer su do koliko još jučer živjeli kao i svi ostali. 

Potom mi je objasnila da je preko evakuacijskih koridora postala izbjeglica – u prve dvije sedmice rata (dakle, u martu 2022) uspjela je pobjeći sa majkom i ocem preko poljske granice. Bili su gotovo na tankoj ivici noža na putu od Harkiva prema zapadu. Potrpali su samo najosnovnije stvari, te su ih strpali u autobuse do granice. 

Onda su uspjeli majka, otac i ona izbjeći u Francusku, dobiti azil, a djevojka potom i u UK jer je neometano dobila studij. Da nosi breme na plećima – itekako nosi. To breme joj djelomično ublažavaju obaveze na fakultetu. 

Pitao sam je za nanu i djeda za koje mi je rekla da su ostali tamo i da se povremeno čuju kad mogu jer je infrastruktura uništena. Naravno, očekivano je uslijedilo njeno “bude mi lakše kad ih čujem, znam da su ostali živi - napisao je Sladić.

Sladić je na kraju poručio kako noćna mora u Ukrajini mora stati. Nije zaboravio ni grozote koje se dešavaju u Siriji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.