SAOPĆENJE

Vijeće za štampu i online medije u BiH: Ovo je samo još jedan vid ugrožavanja sigurnosti novinara

Najoštrije osuđujemo odnos pripadnika MUP-a RS i nadležnog tužilaštva prema novinaru Nikoli Morači

Novinari imaju obavezu da štite identitet onih koji daju informacije. Viječe za štampu BiH

Z. K.

25.2.2023

Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH najoštrije osuđuje odnos pripadnika MUP-a Republike Srpske i nadležnog tužilaštva prema novinaru Nikoli Morači. Upozoravamo na pravo novinara da zaštiti svoj izvor kao i da oduzimanje mobilnog telefona novinara ugrožava i izvor ali i samog novinara.

Povjerljivost izvora informacija

Napominjemo kako prema zakonu novinar ima pravo da ne otkrije identitet svog izvora te da “ne otkrije bilo koji dokument ili činjenicu koji bi mogli razotkriti identitet izvora, a naročito usmeni, pismeni, audio, vizualni ili elektronski materijal”.

Podsjećamo i na Član 20 - Povjerljivost izvora informacija, Kodeksa za štampane i online medije u BiH: “Novinari imaju obavezu da štite identitet onih koji daju informacije u povjerenju, bez obzira na to jesu li te ličnosti izričito zahtijevale povjerljivost ili nisu. 

Novinari će izbjegavati objavljivanje informacija iz anonimnih izvora, čiju relevantnost javnost ne može ocijeniti, osim u slučajevima izvještavanja o temama koje su u interesu javnosti, a za koje se nije moguće pozvati na otvorene i identificirane izvore informacija”.

Izloženi pritisku

Ovo je samo još jedan od vidova pritisaka kojima su mediji izloženi u posljednje vrijeme i ugrožava sigurnost novinara i medijska sloboda. Sve češći zahtjevi brisanja članaka na portalima uz prijetnje tužbama bez argumentiranog objašnjenja i bez demantiranja navoda te najavljena kriminalizacija klevete pretvara nas u društvo u kojem će se zataškavati istine, a štititi osobe s druge strane zakona.

Pozivamo medije da se udruže u borbi za svoja prava koja im se sve više narušavaju ali i međunarodne organizacije i nadležna ministarstva da pomognu zaštititi medijske slobode bez kojih nema ni napretka društva.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.