NAKON VIŠE OD DECENIJU

Služit će za medicinski transport i požare: Specifičan helikopter uskoro u upotrebi

Tokom rata bio otuđen. Stručnjaci Bell kompanije procijenili su da je i sada u vrlo dobrom stanju, kazao je Balaban

Korist ove letjelice bit će višestruka. Avaz

Meliha Smajkic

27.2.2023

Nakon više od deceniju, koliko je prošlo da je helikopter Bell 206b JetRanger, koji je bio u vlasništvu republičkog SUP-a, odnosno MUP-a BiH, vraćen iz Srbije, vlasti u Federaciji BiH odlučile su ovu specifičnu letjelicu osposobiti i staviti u funkciju.

Za remont ovog helikoptera, koji nije u plovidbenom stanju i kojim trenutno raspolaže Federalna uprava policije (FUP), planirana su sredstva u budžetu FBiH za ovu godinu, a, prema procjeni stanja koju su još 2019. godine sačinili stručnjaci proizvođača, preliminarna cijena se kretala oko milion dolara.

Višestruka korist

To nam je potvrdio Borislav Balaban, jedini pilot u FUP-u koji je i davnih godina upravljao ovom letjelicom. Šteta je, kaže nam, što se, praktično, odmah nakon vraćanja ovog helikoptera nije pristupilo servisu i remontu letjelice, kada je to koštalo svega 200.000 dolara.

Balaban pojašnjava da će nakon remonta korist ove letjelice biti višestruka, a, u prvom redu, riječ je o helikopteru koji je nabavljen za medicinske evakuacije i koji je imao svu moguću opremu za sekundarni medicinski transport.


Balaban: Osigurana sredstva. Avaz

Također, naglašava da će se ovaj helikopter moći koristiti i za gašenje požara, budući da ima kuku na koju se može postaviti vedro kapaciteta od najmanje 400 litara, kao što je to slučaj i s onim koji koriste Oružane snage BiH.

Balaban nam priča da se ovakvi modeli više ne proizvode te da postoje naprednije verzije, koje su u suštini iste, a njihove cijene se trenutno kreću u vrijednosti od četiri miliona dolara.

"Crvene beretke"

- Definitivno, bilo bi isplativo osposobiti ga jer su stručnjaci Bell kompanije procijenili da je i sada u vrlo dobrom stanju - rekao nam je Balaban.

U Srbiji je, poznato je, kaže naš sagovornik, ovaj helikopter bio otuđen i korišten za vrijeme rata. Njega su ukrale “Crvene beretke”, kojima je upravljao Milorad Ulemek Legija.

Pojašnjava da letjelicu, s obzirom na to da je sva dokumentacija ostala u SUP-u, odnosno MUP-u, nisu mogli registrirati.

Uz servis dijelova i remont, bit će potrebno skinuti i maskirnu boju, budući da je njegova izvorna plavo-bijela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.