ZARAZE

Infektolog Ednan Drljević o smrtonosnoj bolesti: Prijeti li marburška bolest BiH

U Španiji registriran prvi sumnjivi slučaj. Javlja se s krvavim osipom, krvarenjem, visokom temperaturom i visokom stopom smrtnosti

Ima smrtnost do 88 posto. AAMC

27.2.2023

Nakon što se pojavila vijest da je u Španiji registriran prvi sumnjivi slučaj zaraze marburškim virusom, smrtonosnim oboljenjem zbog kojeg je u karantinu više od 200 ljudi u Ekvatorijalnoj Gvineji, javnost se s pravom zabrinula. Pogotovo zbog činjenice da se zna da ova bolest ima smrtnost do 88 posto.

Pojava simptoma

Infektolog Ednan Drljević za „Avaz“ je pojasnio o kakvoj bolesti se radi, kako se prenosi i koji se simptomi javljaju.

- Marburška bolest je vrlo opasna i ima smrtnost do 88 posto. Spada u hemoraške groznice, od koje je samo ebola smrtonosnija. Bolest je dobila ime po gradu Marburgu u Njemačkoj kada su istraživači dobili hemorašku groznicu od uvezenih majmuna za istraživačke svrhe. Majmuni su bili uvezeni s područja zapadne obale Afrike - kazao je dr. Drljević.


Dr. Drljević: Nema vakcine. Avaz

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, simptomi marburške bolesti su groznica, umor, povraćanje krvi i dijareja.

Nema lijeka

- Bolest ide s krvavim osipom, krvarenjem, visokom temperaturom, lošim općim stanjem i visokom stopom smrtnosti. Hemoraške groznice se javljaju svakih nekoliko godina na zapadnoj obali Afrike i vezani su za kontakte s primatima (majmunima). Obično se infekcije zaustave u lokalnim zajednicama, tako da je šansa da dođe do nas izuzetno mala, ali ne i nemoguća - istakao je dr. Drljević.

Dodao je i kako ne postoje vakcine ili antivirusni tretmani odobreni za liječenje marburške bolesti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.