UGROŽENA PODRUČJA

Iz RS sutra kreće 20 šlepera humanitarne pomoći za Tursku

Uprkos velikoj želji da pomognemo i sirijskom narodu, nažalost ovaj put nećemo biti u mogućnosti, naveo je Milorad Dodik

20 šlepera pomoći. Twitter

N. Aj.

27.2.2023

RS sutra šalje 20 kamiona pomoći prijateljskom turskom narodu u najugroženijim područjima pogođenim zemljotresima, objavio je danas na Twitteru Milord Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS.

Za najugroženije

- Srpska je još jednom pokazala svoju humanu stranu i zahvaljujući tome najugroženijima će biti dostavljena pomoć u vidu konzervisane hrane, mesnih prerađevina, brašna, šećera, a bit će im dostavljena i ćebad - napisao je Dodik.

Naglasio je da je zahvalan svima koji su učestvovali u organizaciji, Vladi RS, ali i Crvenom krstu RS. Zahvalio je i Konzulatu Republike Turske u Banjoj Luci s kojim su koordinisali aktivnosti.

- Uprkos velikoj želji da pomognemo i sirijskom narodu, nažalost ovaj put nećemo biti u mogućnosti poslati pomoć jer ne postoji način da se organizuje prevoz i prelazak granice. Srpska će u narednom periodu pokušati pronaći način da pomogne Siriji i tako pokaže svoju solidarnost - dodao je Dodik.

Iz Vlade RS-a saopćeno je da će kamioni sa humanitarnom pomoći za građane pogođene u nedavnim razornim zemljotresima u Turskoj krenuti sutra iz Bijeljine.

Kreću u 11 sati

Kamioni će krenuti iz kruga Fabrike Sava Semberija u Bijeljini u 11 sati, a ispratit će ih ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Savo Minić.

- Građanima Sirije pogođenim zemljotresom bit će upućena novčana pomoć koju prikuplja Crveni krst RS, s obzirom da je dostava robe, zbog situacije u ovoj zemlji, otežana i onemogućena - naveli su iz Vlade RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.