DRŽAVNI PARLAMENTARAC

Zvizdić: Ako se SDA želi okrenuti "azijskim integracijama" jasne su procedure

Pojašnjava da se takve ideje i novi zakoni i strategije mogu uputiti Predsjedništvu ili Parlamentarnoj skupštini na razmatranje i usvajanje

Denis Zvizdić. Armin Durgut / PIXSELL

S. S.

27.2.2023

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić (NiP) poručio je da su dva najvažnija vanjskopolitička cilja BiH jasno definirana u Strategiji vanjske politike BiH, u Zakonu o  odbrani BiH i brojnim drugim aktima, a da su to EU i NATO integracije..

- Slijedom ovih činjenica potpuno je jasno da su, prije svih, SAD i EU, sa fokusom na Njemačku, ključni vanjskopolitički partneri BiH koji imaju moć i utjecaj, svako u svojoj sferi, globalnoj, političkoj, sigurnosnoj ili ekonomskoj, da pomognu BiH u realizaciji strateških ciljeva koji će osigurati dugoročni mir, stabilnost i prosperitet. Ako temu proširimo i na polje ekonomije i razvoja, onda imamo sljedeće podatke: BiH više od 73% svoga izvoza ostvaruje sa zemljama EU, posebno sa Njemačkom, Austrijom, Italijom, Hrvatskom i Slovenijom - rekao je Zvizdić.

Promjena vanjskopolitičkih ciljeva

Dodaje da je jedan od najvećih vanjskotrgovinskih partnera van zemalja EU Turska.

- Dakle, ako imamo u vidu prethodne činjenice, onda je više nego jasno kojim integracijama i savezima trebamo težiti ako želimo graditi BiH kao demokratsku, multietničku i evropsku državu u kojoj će vladati civilizacijske vrijednosti. To su NATO i EU integracije koje nemaju alternativu. I sasvim sigurno to nisu azijske integracije. Naravno, ako rukovodstvo SDA ili bilo koje druge stranke, ima prijedloge o promjeni postojećih vanjskopolitičkih ciljeva BiH ili ideje o novoj vanjskopolitičkoj orijentaciji BiH prema “azijskim integracijama”, nema potrebe za uzbunjivanjem javnosti jer su procedure jasne - naveo je Zvizdić.

To neće dobiti podršku

Pojašnjava da se takve ideje i novi zakoni i strategije mogu uputiti Predsjedništvu ili Parlamentarnoj skupštini na razmatranje i usvajanje.

- Unaprijed znamo da takvi prijedlozi neće dobiti podršku u Predsjedništvu ili Parlamentu BiH, jer su u suštini antibosanski, ali eto, mogu pokušati, jer je to izgleda jedini način da se novi “vanjskopolitički stratezi” uvjere u pogubnost i iluzornost ideja koje populistički propagiraju - zaključio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.