UPUĆENA INICIJATIVA

Uvesti obavještavanja o nestanku djece "Amber alert" u sistem FMUP-a

Prvi koraci na implementaciji ovog sistema započeli su i u susjednoj Srbiji, a u Hrvatskoj je sistem aktivan od novembra 2022. godine

Koristi se u većini država Evropske unije. Amber alert

Z. K.

28.2.2023

Sanela Klarić, delegat Naše stranke u Federalnom parlamentu, uputila je inicijativu Ministarstvu unutrašnjih poslova FBiH sa zahtjevom da se u praksu uvede sistem obavještavanja o nestanku djece "Amber alert".

"Amber alert" je sistem obavještavanja i alarmiranja javnosti u slučajevima nestanka djece. Ovaj sistem nastao je u SAD-u 1996. godine, a koristi se i u većini država Evropske unije.

Prvi koraci na implementaciji ovog sistema započeli su i u susjednoj Srbiji, a u Hrvatskoj je sistem aktivan od novembra 2022. godine.

Funkcionira tako što se u slučaju nestanka djeteta, informacija o nestanku u roku od sat vremena od prijave širi putem interneta, televizije, radija i ostalih medija kako bi se u što kraćem roku obavijestio što veći broj građanki i građana.

- Uzimajući u obzir činjenicu da u BiH ovakav sistem obavještavanja još uvijek nije implementiran, kao i to da bi uvođenje Amber alerta doprinijelo bržoj reakciji i pronalasku nestale djece, smatram neophodnim da Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova što prije implementira ovaj način obavještavanja javnosti o nestanku djece - rekla je Karić.

Ona očekuje da se "Amber alert" hitno uvede u standardnu proceduru da bi što efikasnije pomogli i učestvovali u pronalaženju nestale djece.

- Iskreno se nadam da nećemo imati priliku često koristiti ovaj sistem - zaključila je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.