POVODOM DANA NEZAVISNOSTI

Muftija Fazlović: Nikada ne smijemo odustati ni od jednog pedlja zemlje

A Bosne nije ako nije na Drini, rekao je ef. Fazlović

Ef. Fazlović: Takav potencijal je, hvala Allahu Uzvišenom, ova zemlja uvijek imala. Mina

A. O. / Mina

1.3.2023

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, izjavio je da je život i opstanak Bošnjaka u dijelovima Bosne i Hercegovine iz kojih su agresijom i teškim zločinima prognani, a u koje su se vratili, jedno od najvažnijih pitanja za budućnost domovine.

- Mi kao narod nikada ne smijemo odustati ni od jednog pedlja zemlje na kojoj se tokom agresije provodilo etničko čišćenje - izjavio je muftija tuzlanski, piše MINA.

Mudrost i znanje

Za Agenciju MINA muftija Fazlović je kazao da je potrebno upregnuti puno više znanja, mudrosti i sredstava kako bi se odgovorilo tom historijskom zadatku.

- Za tu zadaću najveću odgovornost imaju naši predstavnici u političkim i državnim institucijama i u svim tijelima vlasti ove zemlje. Samo kad uspijemo upregnuti sve naše snage, dobri ishodi i napredak će biti ostvareni na svim važnim poljima života. Takav potencijal je, hvala Allahu Uzvišenom, ova zemlja uvijek imala. Ima ga i danas zasigurno - istaknuo je muftija Fazlović.

Odvažni u borbi

Govoreći o životu Bošnjaka u džematima povratka, muftija Fazlović je kazao da ih još uvijek prate mnogostruke poteškoće i nevolje, ali da oni neće posustati.

- Odvažni su u svojoj borbi za svakodnevnu egzistenciju, u čemu im posebnu snagu daje svijest o važnosti vlastite zemlje, domovine Bosne i Hercegovine. Njihova današnja borba za domovinu ima više dimenzija. Samim istrajavanjem da žive i opstanu na područjima na kojima se, ljudskom umu nepojmljivim, zločinima i zlodjelima pokušao zatrti svaki trag našeg postojanja, veličanstven je doprinos sveukupnoj borbi za domovinu - naglasio je muftija Fazlović.

Muftija smatra da Bošnjaci u manjem bh. entitetu i drugim mjestima povratka “dobro razumiju da je neraskidivo povezan odnos prema rodnoj grudi, vlastitom domu i zavičaju, s odnosom prema domovini.”

- Njihov put je iznimno zahtjevan i težak. Ali je i najblistaviji primjer požrtvovanosti i borbe za vlastitu domovinu i vrijednosti koje u njoj sa svim ljudima dijelimo - izjavio je muftija Fazlović.

Muftija je podsjetio i da su Bošnjaci povratnici već dugo uskraćeni za radna prava u javnim institucijama, za službenu upotrebu bosanskog jezika, za obrazovanje iz nacionalne grupe predmeta, da se na privatnu i vakufsku imovinu nasrće, te da su nerijetko suočeni i s provokacijama i pritiscima od strane srpskih političkih zvaničnika, a što se i ovih dana, između ostalog, potvrđuje političkim napadima na hafiza Amir-ef. Mahića u Kozarcu.

Odgovorno djelovanje 

- Institucije ove zemlje, ali i međunarodne institucije, u skladu sa svojim preuzetim mandatima, moraju odgovorno i pravovremeno djelovati, kako bi prava bošnjačkih povratnika bila zaštićena. Uz to, bošnjački politički predstavnici se moraju daleko više angažirati na popravljanju egzistencije povratnika. Pri tome je nužno uzeti u obzir dugoročni plan njihovog ekonomskog razvoja. Istaknimo djela naših privrednika, koji su dio svojih kapaciteta prenijeli u mjesta povratka i omogućili radna mjesta povratnicima. To su doista svijetli primjeri našeg vremena - smatra muftija.

Poručio je da će “Islamska zajednica i u budućnosti potpuno biti predana svojoj misiji u svakom džematu u koji su se muslimani vratili nakon agresije“.

- I svi mi koji živimo u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine i u dijaspori, imamo trajnu obavezu da se brinemo i pružamo konkretnu podršku braći i sestrama čija je sudbina bila da ponovo moraju graditi i obnavljati svoje kuće i svoje džemate. Neka naša zahvalnost svima njima posebno dođe do izražaja povodima kao što je Dan nezavisnosti naše lijepe domovine - kazao je, između ostalog, muftija tuzlanski.

Muftija Fazlović je u intervjuu za Agenciju MINA poručio da je Bosna na Drini aksiom.

- Bosna jeste naš aksiom. A Bosne nije ako nije na Drini. Ali i na svakoj drugoj svojoj granici kojom je omeđena i osigurana državnost, nezavisnost i suverenost Bosne i Hercegovine - kazao je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.