ČUVENI NOVINAR

Ivica Puljić se prisjetio 1. marta 1992. godine: Zovem Izetbegovića, Kljuića i Karadžića da dođu na TV

Vraćam se kući oko ponoći. Na Vrbanji barikade, napisao je Puljić

Puljić: Telefoni su u redakciji poludjeli. Printscreen

H. J. I.

2.3.2023

Ivica Puljić, čuveni bh. novinar i dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Vašingtona, prisjetio se na Twitteru događaja od 1. marta 1992. godine. 

- Radio sam Dnevnik na TVSA 1. marta 1992. godine kada sam saznao da je ubijen Nikola Grdović, srpski svat. Telefoni su u redakciji poludjeli. Zovem Izetbegovića, Kljuića i Karadžića da dođu na TV i da pozovu na smirenje. Kljuić mi kaže da je Karadžić u Beogradu, dodaje da on neće doći ako ne mogu sva trojica. U 19:27, tri minute pred početak Dnevnika, zvoni telefon. "Alija ovdje", kaže predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, čiji sam kabinet prije toga zvao nekoliko puta. Pitam ga da se obrati građanima, kaže mi:"Vi ćete to bolje od mene sročiti, novinar ste. Kažite da mi je jako žao što je čovjek izgubio život. Provest će se istraga. Pozivam na strpljenje i mir...".

I onda dodaje: "Zapamtite Ivice, bit će mnogo težih noći za Sarajevo i BiH".

S komadićem papira i njegovim riječima odlazim u studio. Još uvijek čuvam taj komad papira. Pale se svjetla i kamere, 19:30. Počinje dnevnik. Nema države, nema politike, samo jedan dan stara neovisna BiH i mladi urednik dnevnika. Vraćam se kući oko ponoći. Na Vrbanji barikade - napisao je Puljić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.