ZAVOD PAZARIĆ

Suljagić za "Avaz": Neistine u javnost iznosi osoba koja je odbila pružiti pomoć korisniku

Ovo je jedina ustanova socijalne zaštite na području FBiH u kojoj je isplaćena jednokratna pomoć u iznosu od 1.000 KM, rekao je Suljagić

Suljagić: Na poboljšanju uslova se konstantno radi. Avaz

2.3.2023

Navode koji su se pojavili u medijima, a odnose se na loše uslove rada i tretman korisnika u Zavodu Pazarić, demantirao je direktor te ustanove Samir Suljagić.

Suljagić je za portal "Avaza" prokomentirao anonimne navode uposlenice te je kazao kako uprava zna o kome je riječ. Uposlenica je, podsjećamo, navela kako se o štićenicima ne brine dovoljno te je kazala da su radnicima plaće snižene otkako je Suljagić direktor.

- Ti navodi nisu utemeljeni, nisu tačni. Baziraju se na nekoj anonimnoj prijavi, znamo mi i o kome se radi. To je osoba protiv koje se vodi disciplinski postupak zato što je bez opravdanog razloga odbila da pruži pomoć korisniku, odnosno da ide u pratnju za njegovu hospitalizaciju. Taj postupak će se dovesti do kraja. Nikakvo medijsko pisanje neće uticati na menadžment ove firme da takve propuste radnika ne sankcionišemo u skladu sa zakonom – naglašava Suljagić.

Suljagić je ekipu "Avaza" pozvao u posjetu Zavodu kako bi se sami uvjerili u uslove u ovoj ustanovi. 


Zavod Pazarić - Avaz
Zavod Pazarić - Avaz
Zavod Pazarić - Avaz
Zavod Pazarić - Avaz
Zavod Pazarić - Avaz
+1

Suljagić za uslove u Zavodu kaže da nisu loši, ali da svakakao mogu biti i bolji. Na njihovom poboljšanju se, dodaje, radi.

 Fazna sanacija

- Ove godine krećemo u sanaciju određenih prostora, kao i sa smanjenjem broja korisnika u Zavodu kako bi dobili više prostora, odnosno kako bi riješili prebukiranost. Ove godine planiramo velike infrastrukturne projekte, sredstva su na našem računu i u toku su tenderske procedure nabavke usluga, sanacije svih kupatila koja su bila sporna prije nekoliko godina. Dakle, sva kupatila će ići u postupak renoviranja, ići će se sa zamjenom unutrašnje i vanjske stolarije i sa rješavanjem zasebnog sistema grijanja za Centar za osposobljavanje - kaže Suljagić.

Na ovaj način će objekat biti doveden u drugu fazu potpune sanacije. Treća faza se odnosi na ugradnju termofasade i unutrašnje radove na uređenju prostora koji će koristiti korisnici.

- Riječ je o jednoj velikoj investiciji, objekat ima više od 2.000 kvadratnih metara i zahtjevat će velika ulaganja koja će se odvijati fazno u skladu sa osiguranim finansijskim sredstvima – dodaje Suljagić.

Povećanje u dva navrata

Kada je riječ o smanjenju plaća uposlenika Suljagić podsjeća da se smanjenje plaća desilo 2021. godine, u iznosu od 6 do 7 posto, zbog negativnog poslovanja.

- Međutim, nakon toga smo u dva navrata izvršili povećanje plaća po 10 posto. Ovo je jedina ustanova socijalne zaštite na području FBiH u kojoj je isplaćena jednokratna pomoć u iznosu od 1.000 KM. Mi smo jedina ustanova ovog tipa čiji su radnici dobili tu jednokratnu pomoć. Pored toga, dobili su i jednokratnu pomoć u iznosu od 200 KM za obilježavanje Dana nezavinosti i Osmog marta u prethodnoj godini. Što se plaća tiče one su iznad nivoa drugih ustanova socijalne zaštite u ovom momentu i ako mene kao direktora pitate, moja namjera je, a Ministarstvo zna moj stav, čim se osiguraju finansijska sredstva da se i dalje ide na povećanje plaća ovim radnicima jer oni zaista rade težak posao – zaključuje Suljagić u razgovoru za portal "Avaza".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.