RAZGOVOR

Ministrica Aleksandra Nikolić za "Avaz": Studenti moraju biti aktivniji

Iako je zadovoljna onim što je urađeno u ovom mandatu, rekla nam je da ne bi prihvatila ponudu za produženje mandata

Nikolić: UNSA veoma dobro kotira na Evropskoj listi. Avaz

Piše: Eldar Abaz

2.3.2023

U narednim danima Kanton Sarajevo trebao bi dobiti novu vladu. Prije isteka mandata razgovarali smo s ministricom za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Aleksandrom Nikolić, koja je za „Avaz“ sumirala dosadašnji rad. Govorila nam je o Univerzitetu u Sarajevu (UNSA), studentima, Zakonu o visokom obrazovanju…

Istakla je da se UNSA veoma dobro kotira na Evropskoj listi univerziteta, ali da uvijek ima prostora za poboljšanje.

Potrebe društva

- Univerzitet u Sarajevu ne može biti prilagođen samo tržištu, kakvo god ono bilo, jer mi moramo poštovati druge potrebe društva, a prvenstveno potrebu za razvojem. Oni koji govore da Univerzitet ne napreduje je više politički pritisak nego određena stvarnost - rekla je Nikolić.

Što se tiče studenata, ministrica je naglasila da nekada ne znaju prepoznati svaku vrstu prakse.

- Praksa je „zapela“ na starom sistemu. Kompanije nisu razvijene do te mjere da mogu dati jednog uposlenika koji bi pratio studenta i njegov rad. Naše kompanije su male ili srednje. Studenti imaju i praktičnu nastavu na fakultetu, i to je jedan vid prakse. U vrijeme prošle države se tako radilo, ali mi sada još nismo našli sistem koji će funkcionirati na novim osnovama - istakla je Nikolić.

Ministrica se osvrnula i na Zakon o visokom obrazovanju, za koji je još rano dati bilo kakvu analizu implementacije, ali se dotakla i negodovanja studenata.

Korištenje softvera

- Mislim da su studenti trebali biti aktivniji, da preciznije traže ono što ih zanima, a bazirali su se na prijenos predmeta i bodove. Nekada to izgleda kao da se koristi u dnevnopolitičke svrhe - kazala je Nikolić.

Osim toga, ministrica je otkrila i zašto je članarina u bibliotekama na fakultetima različita, jer, kako kaže, svi ti troškovi se knjiže pod jedan naziv.

- Naprimjer, na Ekonomskom fakultetu, kada student plati biblioteku, on ne plaća samo to, već i korištenje različitih softvera koji se plaćaju. Zbog toga su razlike i nastale, jer je ponuda biblioteke različita, ne nudi svaki fakultet isto, a knjižilo se sve na isto ime - navela je Nikolić.

Iako je zadovoljna onim što je urađeno u ovom mandatu, rekla nam je da ne bi prihvatila ponudu za produženje mandata.

Izgradnja biblioteke

Čim budu bolji vremenski uvjeti, počinje gradnja objekta Univerzitetske biblioteke na dva sprata.

- Bit će to moderna biblioteka i okupljat će studente sa svih fakulteta, što mislim da nam fali, jer su naši fakulteti svuda po gradu. Da bi nešto bilo vidljivo, mora se dugo raditi na tome - dodala je ministrica.

Radi se na digitalizaciji identiteta studenata, jer se trenutno kreiraju e-indeksi i e-iskaznice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.