BANJA LUKA

Borenović na sastanku sa Satlerom poručio: Na vlasti su antievropske političke snage

Imam osjećaj da se ova vlast boji evropskih pravila, standarda, procedura, reda, vladavine zakona, rekao je

Borenović i Satler. PDP

S. S.

2.3.2023

Delegacija PDP-a predvođena predsjednikom stranke Branislavom Borenovićem sastala sa danas sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom.

- Suštinski, evropski put RS i Bosne i Hercegovine je u zastoju. Možda smo dodatno dobili kandidatski status, ali ova ekipa iz vladajuće većine u RS i BiH ništa ne radi da budemo uređeno društvo u kojem institucije rade svoj posao. Imam osjećaj da se ova vlast boji evropskih pravila, standarda, procedura, reda, vladavine zakona i svega onoga na čemu mi snažno insistiramo, a to je da ovo mora biti uređeno društvo u kojem će zakon vrijediti jednako za sve – rekao je Borenović tokom sastanka.

Zakoni padali u Domu naroda

On je podsjetio da reformski zakoni koje zahtijeva EU usvajani su tokom prošlog mandata u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine, ali su odbijani u Domu naroda glasovima SNSD-a i HDZ-a.

- Ništa nije urađeno po pitanju četrnaest prioriteta EU, a imam osjećaj da vlast ne želi da radi ništa po pitanju zakona o sukobu interesa, o VSTV i o javnim nabavkama. Budući da sada imamo istu situaciju u Domu naroda kao u prošlom mandatu, da SNSD ima sve poluge moći, a da prijedlozi novih zakona, od kojih su neki i korak unazad u odnosu na postojeće, nisu ni blizu Predstavničkog doma, ne očekujem ubrzan put ka EU. Posebno ne vidim nikakav „novi zamah“ u funkcionisanju BH vlasti kako su najavljivali, nego isključivo stare teme i konstantno podizanje tenzija. Ovdje su na vlasti antievropske političke snage – istakao je Borenović tokom sastanka.

Podsjetio je da je veliki problem što naši ljudi odlaze iz zemlje, mahom u zapadnoevropske države.

Ne priznaje rezultate izbora

- Mi želimo da evropske plaće, penzije, kvalitet života, šanse za razvoj uvedemo ovdje i zato ćemo se nastaviti zalagati vladavinu prava i nastaviti sa beskompromisnom borbom protiv korupcije koja tjera ljude iz ove zemlje – rekao je Borenović.

Borenović kaže da je i dalje otvoreno pitanje Izbornog zakona, jer se i pored svih napora EU i dijela domaćih političkih struktura, nije napravio korak naprijed što se tiče izmjena tog zakona u cilju obezbjeđivanja zakonitih i poštenih izbora.

- Naprotiv, prethodni Opšti izbori su bili možda i najkontroverzniji od svih ranijih, što sam naglasio g. Satleru. I pored brojnih dokaza o izbornim krađama i neregularnostima, rezultati su neočekivano proglašeni na, najblaže rečeno, čudnoj sjednici CIK BiH. Izvještaj sa kontrolnog brojanja nikada nije objavljen, a podaci kojima raspolažemo govore da je bilo najmanje 70000 glasova za nivo predsjednika RS kojima je manipulisano. Te rezultate ne priznajemo, niti ćemo ikada priznati, a bez novog Izbornog zakona možemo očekivati da svaki budući izbori budu podjednako netransparentni i neregularni – poručio je Borenović. 

Sastanak delegacije PDP-a i Johana Satlera. PDP

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.