REAKCIJE

Profesor Kazaz za "Avaz": Ličnim ratom Komšić BiH uvlači u krizu

Bilo bi dobro da svoje lične frustracije riješi oči u oči s predstavnicima međunarodne zajednice, na svečanosti se ne drže ratoborni politički govori

Arhiva

Alen Bajramovic

3.3.2023

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić nije jedini, ali je najviši u hijerarhiji političara koji pokušavaju napraviti zaokret u bh. vanjskoj politici, sve češće, grublje i otvorenije optužujući Zapad čak i da nam „sa susjedima uzimaju mjeru“. Za jedan od takvih napada na međunarodnu zajednicu neprimjereno je iskoristio i svečanost povodom Dana nezavisnosti BiH u sarajevskoj Vijećnici.

Više dobra

Politički analitičar, prof. Enver Kazaz smatra da se radi o Komšićevom ličnom ratu s međunarodnom zajednicom, u kojem se koristi populističkom retorikom.

- Problem je u činjenici što on tim svojim osobnim ratom BiH uvlači u krizu koja može imati dalekosežne posljedice. Bez obzira na nemali broj grešaka zapadnih politika prema BiH, kad se sabere račun, ipak je Zapad znatno više dobra nego zla učinio BiH - kazao je Kazaz.

Nije dobar trenutak da, kada je u postojećim geopolitičkim odnosima BiH uključena u sferu interesa Zapada, član Predsjedništva BiH napada međunarodnu zajednicu.

Negativan ton

- Može tu biti razlog njegov sukob oko Izbornog zakona s gospodinom Šmitom (Schmidt) ili nešto drugo, ali na svečanosti se ne drže tako ratoborni politički govori. Bilo bi dobro da Komšić svoje lične frustracije riješi oči u oči s predstavnicima međunarodne zajednice. Ovako, samog sebe vodi u izolaciju, a BiH daje negativan ton, sličan onom koji Dodik daje RS. Time ne želim porediti Komšića i Dodika, ali diskurs kojim se koristi Komšić mogao bi ga odvesti na staze s kojih nema povratka - istakao je Kazaz.

Izgubio bitku

Kazaz smatra da su optužbe za intervencionizam na račun Zapada licemjerne, jer su apeli međunarodnoj zajednici da reagira u različitim situacijama uglavnom i dolazili iz Sarajeva.

- Da nije bilo intervencija visokog predstavnika, ne bi bilo promjena Dejtonskog sporazuma. Centraliziranje države, ma koliko bilo slabo, ipak je izvedeno zahvaljujući OHR-u. Treba lobirati, razvijati diplomatiju, saveznike koje imamo na Zapadu upoznavati s domaćim problemima. Rekao bih da je Komšić izgubio bitku s hrvatskom diplomatijom, da je BiH s Izetbegovićem, također, izgubila tu bitku, a sada se zbog toga otvara ovakav rat. Rade to i Komšić i dijelovi SDA - zaključio je prof. Kazaz.

Zapad jeste i mora biti cilj, BiH nema alternativu, a njeno okretanje ka Istoku predstavljalo bi pobjedu secesionističkih politika i siguran raspad zemlje, poručio je Kazaz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.