AKCIJA "TRANSPORTER"

Tužilaštvo BiH predložilo mjere zabrane: Cvijetić i inspektori brane se sa slobode

Mjera pritvora predložena je za osumnjičenog Mladena Milovanovića, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu

Osumnjičeni ne smiju posjećivati određena mjesta. Miomir Jakovljević / Ringier

H. J. I.

3.3.2023

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za jednu osobu, kao i mjere zabrane za pet osumnjičenih osoba koje su jučer uhapšene u sklopu akcija "Transporter".

Mjere zabrane i pritvora

Mjera pritvora za osumnjičenog Mladena Milovanovića, rođenog 1984. godine u Srebrenici, predložena je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

U odnosu na osumnjičene Bojana Cvijetića, Predraga Vatreša, Danijela Kovačića, Miladina Vučića i Sinišu Vukašinovića, predložene su mjere zabrane, u skladu sa zakonom, koje uključuju osumnjičenom Cvijetiću zabranu napuštanja boravišta, zabranu putovanja uz oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice BiH.

U pogledu ostalih osumnjičenih predložena je mjera zabrane posjećivanja određenih mjesta i zabrana sastajanja sa određenim osobama.

Krijumčarenje i prodaja droge

Osumnjičeni, koji su uhapšeni, pod istragom su i terete se da su duži vremenski period, vršili međunarodno krijumčarenje i neovlašten promet opojnih droga na području BiH i zemalja regiona, a koju opojnu dogu su nabavljali sa područja Albanije, Crne Gore i Južne Amerike.

Osumnjičeni aktuelni i bivši zaposlenici MUP-a RS, zloupotrebljavajući svoj službeni položaj pribavljali informacije i iste odavali organizatorima i pripadnicima grupe, te na taj način sticali određenu novčanu ili neku drugu korist za sebe.

U ovom predmetu Tužilaštvo BiH je ostvarilo saradnju sa institucijom Europola, kao i partnerskim institucijama iz više zemalja regiona i EU, a u okviru obimne istrage protiv osumnjičenih za organizovani međunarodni kriminal, neovlašten promet opojnih droga i druga krivična djela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.