NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

VSTV imenovao nove sudije i tužioce: Na dužnost stupaju 3. aprila

VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih

VSTV. Fena

S. S.

3.3.2023

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je tokom sjednice, koja se održala 02. i 03. marta 2023. godine u Sarajevu, donijelo odluku o imenovanju nositelja pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Brojne sudije i tužioci

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, imenovani su:

Adnan Kapić, na poziciju suca Općinskog suda u Bihaću; Tijana Čulić, na poziciju suca Općinskog suda u Bihaću; Hatidža Kadrić, na poziciju suca Općinskog suda u Orašju; Ana Bajić Semiz, na poziciju suca Općinskog suda u Sanskom Mostu; Asmira Redžić, na poziciju tužioca Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona; Kemal Bekrić, na poziciju tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona; Damir Tirić, na poziciju tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo; Damir Prolić, na poziciju tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo; Amela Zahirović, na poziciju tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo; Benita Mladina, na poziciju tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona 10; Jurica Knezović, na poziciju tužioca Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Na nivou Republike Srpske, imenovani su: 

Jovana Mijatović, na poziciju suca Osnovnog suda u Trebinju; Miljan Kozić, na poziciju tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju; Samir Zuparević, na poziciju tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru; Sanja Đaković, na poziciju tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru; Almaida Suljić Mehadžić, na poziciju tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru; Sabina Husejnagić, na poziciju tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini; Jasmina Mrakanović, na poziciju tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini; Bojan Topić, na poziciju tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci; Nikolina Ševa, na poziciju tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci; Danko Mitrović, na poziciju tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci.

Stupaju na dužnost 3. aprila

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda.

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nositelji pravosudnih funkcija će stupiti na dužnost 03. aprila 2023. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.