V. D. PREDSJEDNIKA SDS-A

Miličević: Borit ćemo se svim demokratskim sredstvima za slobodnu misao i slobodne medije

Danas u 21. stoljeću u RS novinarima se prijeti, ugrožava im se život i porodica, pozivaju se na informativne razgovore, progone se, rekao je

Milan Miličević. Dejan Rakita / PIXSELL

S. S.

3.3.2023

V.d. predsjednika SDS Milan Miličević smatra da Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakona usvojen od strane Vlade RS kojim se kao krivična djela uvode uvreda i kleveta uz drakonske kazne, predstavlja najavu novog progona svih političkih neistomišljenika, te je najavio borbu protiv takvih izmjena zakona svim demokratskim sredstvima.

- Svima nam je jasno da je motiv za donošenje ovakvog zakona, koji je prije 30 godina ukinut kao relikt komunizma i drugih totalitarnih ideologija ,da oni koji su na vlasti obezbijede sebe od bilo kakve kritike i da takvim zakonom vrše progon slobodnih medija, novinara, pojedinaca i opozicije. Istovremeno bi vlast imala odriješene ruke da klevetu i uvrede kojima svakodnevno obasipa javnost iznosi bez ikakvih posljedica kao i do sada - rekao je Miličević.

Osnaživanje volje

Prvi čovjek SDS-a ističe da od slobode medija, novinara i svakog pojedinca zavisi sloboda cijelog naroda, a da SDS kao državotvorna ima posebnu obavezu da se bori protiv ovakvog zakona.

- Samo slobodan čovjek može osnažiti svoju volju i založiti svu snagu, da unaprijedi svoju ličnost i da tako doprinese svom narodu, kome je po krvi, jeziku, otadžbini, sreći i nesreći srodan. Iz slobode pojedinca, niče ukupna sloboda naroda - rekao je Miličević.

Miličević podsjeća na slučaj privođenja novinara Srpskainfo, Nikole Morače, te maltretiranja pozivanjem na informativni razgovor urednika ovog medija Siniše Trkulje i Borisa Lakića, kao i ranije slučajeve pritisaka i napada na novinare, poput pokušaja ubistva Vladimira Kovačevića, čiji nalogodavci do danas nisu otkriveni i kažnjeni.

Obračun s političkim neistomišljenicima 

- Danas u 21. stoljeću u RS novinarima se prijeti, ugrožava im se život i porodica, pozivaju se na informativne razgovore, progone se, napuštaju zemlju zbog bezbjednosti, prebijaju, otpuštaju sa posla. Ništa bolja situacija nije sa političkim neistomišljenicima i drugim nepodobnim pojedincima i grupama. S druge strane, postoje i novinari koji su zapravo stranački vojnici u službi propagandne mašinerije vlasti, koja proganja ne samo slobodne medije i novinare, već sve nas koji ne mislimo isto. Za takve najavljeni zakon sigurno neće važiti - zaključuje Miličević.

On je odao priznanje svim slobodnim medijima i novinarima u RS koji svojom svakodnevnom borbom za istinu doprinose da se ne ugasi svjetlo slobode ne samo novinarstva, već svih nas.

- Oni koji pišu što se ne smije, uz rizik za sopstvenu bezbjednost i druge posljedice svojom hrabrošću daju nadu, uzor i motivaciju svima da od lične i kolektivne slobode ne treba odustati, te da borbom za slobodno novinarstvo, slobodno društvo i slobodne pojedince se borimo za bolju RS - zaključio je Miličević. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.