KRIVIČNI ZAKON RS

Delegacija EU: Kriminalizacija klevete će pogoršati slobodu izražavanja i medija

Sloboda izražavanja je temeljno pravo, ističu iz Delegacije EU

Delegacija EU: Dekriminalizacija klevete u BiH 2002. je bila značajno dostignuće. Armin Durgut / Pixsell

H. J. I.

4.3.2023

Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini smatra da bi kriminalizacija klevete predstavljala nazadak u smislu garancija slobode izražavanja kao temeljnog ljudskog prava - izjavio je Feni glasnogovornik Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH Ferdinand Koenig.

Zastarjeli pristup

Komentirajući nacrt izmjena i dopunama Krivičnog zakona RS, kojim se uvode nova krivična djela protiv časti i ugleda, odnosno krivično djelo uvrede i klevete, iz Ureda EU u BiH naglašavaju da se kvalifikovanje klevete kao krivičnog djela smatra zastarjelim pristupom, a dekriminalizacija klevete u BiH 2002. je bila značajno dostignuće za BiH.

- Sloboda izražavanja je temeljno pravo. U ključnom prioritetu br. 12 iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji, Bosna i Hercegovina se poziva da poduzme konkretne korake u garantovanju slobode izražavanja i slobode medija i zaštiti novinara – poručio je Koenig.

Štaviše, podvlači on, kada je Evropska komisija u oktobru 2022. dala preporuku za dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, napravljeno je to s očekivanjem da će određene reforme biti provedene bez daljeg odlaganja. Jedna od njih je i jačanje slobode izražavanja i slobode medija.

Autocenzura

Kako napominju iz Ureda EU u BiH, nedavno objavljeni Izvještaj Evropske komisije za BiH ističe tendenciju političara i javnih zvaničnika u BiH da uporno koriste mogućnost tužbi kako bi zastrašili novinare i primorali ih na autocenzuru.

U ovom kontekstu, upozoravaju, kriminalizacija klevete ima potencijal da pogorša, umjesto da ojača slobodu izražavanja i slobodu medija.

Vlada RS nedavno utvrđenim izmjenama i dopunama Krivičnog zakona uvodi nova krivična djela protiv časti i ugleda, krivična djela uvrede, klevete, kao i iznošenja ličnih i porodičnih prilika. Ovim zakonskim izmjenama najavljuju novčane kazne za navedena krivična djela u rasponu od 5.000 do čak 50.000 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.