MEDIJSKA SLOBODA

Misija OSCE: Zabrinuti smo nakon odluke Vlade RS o vraćanju klevete u Krivični zakonik

Još jednom ponavljamo da su ovakvi potezi u suprotnosti s međunarodnim standardima i dobrom praksom, navode u saopćenju

OSCE zabrinut zbog odluke Vlade RS. OSCE

H. J. I.

4.3.2023

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Teresa Ribeiro i šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasador Brajan Ageler (Brian Aggeler), povodom odluke Vlade RS da preduzme korake ka vraćanju krivičnog djela klevete u Krivični zakonik RS, poručili su da je Bosna i Hercegovina 2001. godine bila prva država u regionu koja je dekriminalizirala klevetu na cijelom svom području te u tom kontekstu, ovo vide kao korak unazad u "ionako krhkom okruženju medijskih sloboda u entitetu RS gdje je samo nekolicina slobodnih i nezavisnih medija koji danas rade".

- Ovakav razvoj događaja izaziva zabrinutost jer se odvija uprkos nedavnim uvjeravanjima Ministarstva pravde RS da Vlada nema za cilj da radi na izmjenama Krivičnog zakonika RS iako je to prvi najavio predsjednik RS Milorad Dodik krajem 2022. godine.

Još jednom ponavljamo da su ovakvi potezi u suprotnosti s međunarodnim standardima i dobrom praksom i da će dodatno narušiti ukupnu situaciju sa slobodom medija u RS - upozorili su Ribeiro i Ageler.

Naglašavaju da će pratiti ovu situaciju u skladu s njihovim mandatima. Takođe će i dalje ostati na raspolaganju za konstruktivan dijalog i smjernice sa svim zainteresiranim stranama.

- Vlasti RS imaju odgovornost da osiguraju inkluzivnu, konstruktivnu i transparentnu javnu debatu o svim amandmanima koji mogu uticati na medijske slobode u tom entitetu - saopćeno je iz OSCE misije u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.