SPAŠAVANJE SDA

Šta stoji iza Komšićevog napada na Kristijana Šmita

A cilj je krajnje banalan – izvršiti pritisak na visokog predstavnika stvaranjem atmosfere bijesa i nepovjerenja prema njemu

Armin Durgut / Pixsell

Danijal Hadzovic

4.3.2023

Bura u javnosti se ne stišava nakon što je Željko Komšić održao skandalozan govor u Vijećnici povodom prvog marta, Dana nezavisnosti BiH, kada se uličarskim rječnikom obrušio na međunarodne predstavnike u zemlji, u prvom redu visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt).

Optužbe za miješanje u unutrašnje stvari 

- Način na koji se ta rješenja, mimo volje građana Bosne i Hercegovine, nastoje nametnuti drzak je i bezobrazan. U svojoj osnovi ona negiraju pretpostavku bilo kakve nezavisnosti i suverenosti Bosne i Hercegovine kao države. Građani Bosne i Hercegovine najvećim dijelom sa negodovanjem gledaju na takvo tretiranje Bosne i Hercegovine. Takvo političko djelovanje sigurno će se jednog dana naći pred stubom srama i pred sudom istorije – poručivao u sarajevskoj Vijećnici Komšić, isti onaj tip koji je do prije nekoliko dana pozivao visokog predstavnika i međunarodnu zajednicu da nameću zakone koji su njemu po volji.

Razočarana što nije bilo napada na Šmita. Twitter

Komšićev govor rasplamsao je hajku prema visokom predstavniku i međunarodnoj zajednici koju su na društvenim mrežama počeli širiti aktivisti i botovsi SDfA koalicije, a neki među njima su čak i negodovali što se prema Šmitu, koji je prisustovao proslavi Dana nezavisnosti, nije „iskazala mržnja“ na samom mjestu događaja. Valjda su mislili da bi čovjeka trebalo napasti, šta li...


Komšić: U sukobu sa samim sobom. Screenshot

Ipak, povod za novu hajku na Kristijana Šmita izvjesno je mnogo providniji. U svim Komšićevim velikim pričama o borbama za državu koje i dalje traju, maglama koje se razilaze, patriotama i izdajnicima, stoje zapravo krajnje perfidni motivi.

Naime, sve ovo dešava se u trenucima kada SDA preko svog potpredsjednika FBIH Refika Lende otvoreno najavljuje blokadu uspostave vlasti u ovom entitetu i onemogućavanje nove većine da uđe u izvršnu vlast. Mnogi u takvoj situaciji oči imaju uprte u Kristijana Šmita (Christian Schmidt), očekujući da upotrijebi svoje bonske ovlasti i odblokira proces formiranja vlasti u FBiH.

Bakirova Štafeta

Suočen sa velikim pritiskom međunarodne zajednice i crnim listama Sjedinjenih Država, Izetbegović je lično malo povukao ručnu, pa se čak u javnim nastupima ograđivao i od istupa svog udarnog junoše Harisa Zahiragića koji je kazao da Bošnjaci trebaju tražiti alternativu u Rusiji i Kini, kazavši da to nije politika SDA i da je Zapad Bošnjacima partner.

No, kao i mnogo puta posljednjih mjeseci, odrađivanje prljavog posla za SDA prepušteno je Komšiću. Sada on preuzima štafetu napada na Zapad i zapadne zvaničnike, te sa svojim sljedbenica predvodi najnoviju hajku na Kristijana Šmita.

A cilj je krajnje banalan – izvršiti pritisak na visokog predstavnika stvaranjem atmosfere bijesa i nepovjerenja prema njemu, kako bi se pod svaku cijenu spriječila  intervencija koja bi omogućila formiranje vlasti bez SDA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.