MEĐUNARODNA POTJERNICA

Španija odgodila izručenje Ade Alagića, optuženog da je 1993. mučio ratne zarobljenike u BiH

Alagić je koristio lažni identitet

Alagić uhapšen u septembru 2022.. La Policia Nacional

N. Aj.

5.3.2023

Španijska policija u septembru prošle godine je uhapsila u Barceloni Adu Alagića, 61-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine za kojim je bila raspisana međunarodna potjernica zbog optužbi za zlostavljanje ratnih zarobljenika 1993. godine.

Čeka ga suđenje

On je uhapšen kada je bio primljen u tamošnju bolnicu, jer je Kantonalni sud u Mostaru za njim raspisao međunarodnu potjernicu 2020. godine.

No, kako se čini, Španija odgodila njegovo izručenje, pie 24sata.hr.

Podsjetimo, Alagić je koristio lažni identitet i pronađen je u Barceloni, a policija procjenjuje da je u Španjolskoj živio duže od godinu od trenutka hapšenja. Bh. vlasti su Alagiću pokušavale suditi od 2017. godine, zajedno s još dvije osobe, no bio je nedostupan pravosudnim organima u našoj zemlji.

Alagića u BiH očekuje suđenje za zločine u logoru Gabela 1993. godine kod Čapljine. Za njim se traga zbog krivičnog djela mučenja u logoru u kojem je bio zadužen za čuvanje, zvanično je saopćeno iz policije.

Vršio dužnost redara

Alagić je već 2016. godine na osnovu sporazuma o priznanju krivice osuđen na godinu i po zatvora za zločine u logoru Dretelj kod Čapljine 1993. godine. On je sporazumom priznao da je kao zatvorenik, koji je vršio dužnost redara u Dretelju, u logoru tukao šlaufom i kocem Mustafu Hodžića, a šipkom Semira Balavca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.