GUŠENJE SLOBODA

Mijatović pozvala na povlačenje izmjena Krivičnog zakona RS-a kojima se inkriminira kleveta

Entitetski ministar pravde Miloš Bukejlović najavio je da će kazne za navedena krivična djela iznositi od 5.000 do 50.000 KM

Komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović. Fena

E. A. / Fena

5.3.2023

Komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović pozvala je danas na povlačenje Nacrta izmjena i dopuna Krivičnog zakona bosanskohercegovačkog entiteta RS kojima se kleveta ponovno inkriminira.

Kako je Mijatović podsjetila u odgovoru na Fenin upit, Bosna i Hercegovina dekriminalizirala je klevetu 2003. godine, a izmjene koje predlaže entitetska vlada poništili bi prekretnicu u napretku slobode izražavanja i pogoršali ionako zabrinjavajuću situaciju represije protiv glasova suprotnog mišljenja.

- Zloupotrebljive tužbe, poput SLAPP-ova, protiv novinara i branitelja ljudskih prava već ograničavaju prostor za građansko učešće. Ponovna kriminalizacija klevete samo bi ojačala trend gušenja slobode izražavanja - kazala je Mijatović.

Zaštita ugleda

Napomenula je da su zaštita ugleda i privatnosti važni ciljevi, ali oni se ne smiju ostvarivati nauštrb drugih temeljnih ljudskih prava, poput slobode izražavanja zbog čega bi zakonodavci trebali podržati ovo načelo i osigurati da se kleveta rješava samo proporcionalnim građanskim sankcijama.

- To je i obveza ljudskih prava i bitan korak u održavanju demokratskog tkiva društva i slobodne javne rasprave - naglasila je u izjavi za Fenu komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović.

Vlada bh. entiteta RS-a predložila je Narodnoj skupštini RS-a Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona, koji predviđa uvođenje izuzetno visokih kazni za klevetu.

Gušenje slobode medija

Izmjenama se uvode nova krivična djela protiv časti i ugleda, odnosno krivično djelo uvrede i klevete. 

Entitetski ministar pravde Miloš Bukejlović najavio je da će kazne za navedena krivična djela iznositi od 5.000 do 50.000 KM.

Medijska udruženja kao i predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini već su upozorili da se radi o otvorenom gušenju slobode medija i nezavisnog, istraživačkog novinarstva u tom entitetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.