TRI UPRAŽNJENA MJESTA

Još uvijek se čeka dopunjavanje nedostajućih ministara u Vladi RS

Iako je nova sjednica zakazana za 14. mart, iz Narodne skupštine i dalje nejasan odgovor hoće li na dnevnom redu biti i ova tačka dnevnog reda

Vlada RS. Vlada RS

S. S. / Federalna

6.3.2023

Vlada RS-a već nekoliko mjeseci radi u nekompletnom sastavu. Pod pritiskom javnosti, ali i predsjednika stranaka, dvojica ministara su odmah podnijela ostavku. Upražnjena je i funkcija ministra trgovine i turizma, nakon prelaska jednog ministra u Vijeće ministara BiH. Da bi se prevazišli problemi u funkcionisanju, premijer Radovan Višković donio je odluku da pojedini ministri obavljaju dužnosti ministara i u drugim resorima, piše Federalna.ba.

Novi saziv Vlade RS-a kompletan je bio nepuna 24 sata. Od 21. decembra, kada je Vlada izabrana, kabinet su zbog prijašnjih problema sa zakonom napustila dva ministra, a nakon toga je Sevlid Hurtić ministarsku poziciju u Banjoj Luci zamijenio onom u Sarajevu. Popunjavanje kabineta sa tri nova imena premijer Radovan Višković najavio je za ovaj mjesec: „Odmah početkom marta tražit ću od NSRS-a sjednicu. Oni će na osnovu Ustava i zakona zakazati kolegij i sjednicu. Na toj sjednici bit će popunjena i ta kadrovska rješenja za ta tri ministra“.

Sjednica zakazana 14. mart

Iako je nova sjednica zakazana za 14. mart, iz Narodne skupštine i dalje nejasan odgovor hoće li na dnevnom redu biti i ova tačka dnevnog reda.

- Ono što sam nezvanično imao sa predsjednikom Vlade je da oni kada završe da imaju 24 sata zastupničku mogućnost prije održavanja sjednice da dostave tri ministra i ja se nadam da ćemo to biti i da ćemo kompletirati Vladu na idućoj sjednici - objašnjava predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić (US).

Čeka se i da stranke dostave imena novih kandidata za ministra. Dva imena još nisu poznata, a sve je izvjesnije da će nekadašnji potpredsjednik Skupštine Denis Šulić postati ministar trgovine i turizma. Ipak, konačnu riječ će dati organi njegove stranke.

- Siguran sam da onaj koji bude izabran za ministra, a dolazi iz SNSD, da će to biti dogovor konsenzusom i da će biti dogovor svih nas i da će to biti neko ko će na najbolji način predstavljati SNSD u Vladi - kazao je Šulić.

Usaglasiti broj mjesta

S druge strane, ostaju upražnjene još dvije pozicije. Jedna će, prema koalicionom dogovoru, pripasti Socijalističkoj partiji i to bi moglo biti mjesto ministra porodice, omladine i sporta, a zbog činjenice da je predstavnik Pokreta za državu dobio poziciju u Vijeću ministara BiH, Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite moglo bi da pripadne SNSD-u. Novi sporazum i implementacija izbornih rezultata i neki dan su dominirali na sjednici vladajuće koalicije.

- Dogovorili smo se obračunavajući uspjehe političkih partija - koliko koji procenat partiji pripada u izvršnim funkcijama - i dogovorili da se do četvrtka iduće sedmice na nivou sekretara poliitčkih partija usaglasi broj mjesta. Naša ambicija je da završimo što je prije moguće implementaciju izbornih rezultata - istakao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Vladajuća koalicija je donijela odluku i da se procenti koji su definisani izbornim rezultatima i na ovom sastanku neće mijenjati, u slučaju fluktuacija, to jeste mogućih prelazaka zastupnika u određene partije. Prema Dodikovim riječima, to je u prethodnom periodu otvaralo probleme među strankama-članicama koalicije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.