ODGOVOR ZAMJENIKU GALIĆU

Helez za "Avaz": Protivim se učešću vojnika iz Hrvatske u misiji EUFOR-a

Ja sam legalista i ja se toga držim, ja poštujem Ustav i zakone BiH, rekao je

Zukan Helez. Anadolija

6.3.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez prokomentirao je za portal "Avaza" izjavu svog zamjenika Slavena Galića da podržava dolazak vojnika iz Hrvatske u mirovnu misiju EUFOR-a u BiH.

- U Dejtonskom mirovnom sporazumu vrlo jasno piše da vojske susjednih država ne mogu učestvovati i ne mogu biti angažovane po bilo kom osnovu u BiH. Ja sam legalista i ja se toga držim, ja poštujem Ustav i zakone BiH, a naš Ustav je dio Dejtonskog mirovnog sporazuma. Meni se mnogo toga ne sviđa u Dejtonu, ali ne možemo ga uzimati kao 'švedski stol', ukoliko ga poštujemo, moramo ga poštovati u cjelini – kaže Helez.

Prijateljska država

Naglašava da je Hrvatska naša prijateljska država i podsjeća da je ona jako bitna na putu BiH ka NATO savezu.

- Ona je jedna od 30 članica koja će dignuti, ili neće, svoju ruku. A tamo se glasa konsenzusom, a nama je Hrvatska kao susjed i kao prijateljska država jako potrebna na tom NATO putu i mislim da se bezveze dižu tenzije oko nebitnih stvari, hoće li par vojnika učestvovati u toj misiji EUFORA-a i Althea-e ili neće – stava je Helez.

Bez sporenja

Dodaje da izgleda da nam je potrebno više sukoba nego zajedničkih akcija i dobrih djela.

- Ne mislim da se oko ovoga trebamo nešto sporiti, ali je moj stav vrlo jasan, poštujem Dejton i protiv toga sam da vojska Hrvatske učestvuje u misiji – zaključuje Helez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.