UDAR NA PROFESIJU

Trifunović o izmjenama Krivičnog zakona RS: Ovo je lov na novinare!

Ko će se pametan odlučiti da napiše tekst koji ga može koštati do 50.000, a njegovu redakciju do 100.000 KM

Trifunović: Jasna je misija vlasti. Facebook

Alen Bajramovic

6.3.2023

Odluka Vlade RS da u Nacrtu zakona o izmjenama Krivičnog zakona RS klevetu i uvredu tretira kao krivična djela izazvala je brojne reakcije novinarskih udruženja i međunarodnih institucija.

Međutim, one očigledno nisu dovoljne da se odustane od pokušaja ušutkivanja malobrojnih neovisnih medija.

Gušenje medija

Aleksandar Trifunović, glavni i odgovorni urednik portala “Buka” i član Upravnog odbora Vijeća za štampu BiH, kaže da se radi o potpunom gušenju medijskih sloboda.

- Ko će se pametan odlučiti da napiše tekst koji ga može koštati do 50.000, a njegovu redakciju do 100.000 KM? Posebno u ovakvom pravosuđu, koje je tako nenaklonjeno novinarima da je dovoljno samo da jedan političar podigne tužbu protiv vas - kaže Trifunović.

To ne znači da novinari mogu raditi šta hoće, ali ovaj zakon, usvojen u formi nacrta, ima jasnu misiju da zastraši medije koji nisu pod kontrolom vlasti s Miloradom Dodikom na čelu.

Ne tiče se

Za sada izostaje odlučnija reakcija medija, ali i građana.

- Novinarstvo nije oblast u kojoj se možemo pohvaliti prevelikom solidarnošću kolega. Kao što sada reaguju novinari iz FBiH, kao da ih se to ne tiče, slično u drugim situacijama reaguju i novinari iz RS. To politika vrlo dobro koristi, jer, da smo solidarni, nikad se ne bi usudili ovako nešto da predlože, a kamoli provedu - kaže Trifunović.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.