EUROPARLAMENTARAC

Sokol: Od položaja Hrvata ovisit će daljnja dinamika evropskih integracija BiH

Snažna prisutnost Evropske unije kroz politiku proširenja ključna za stabilnost jugoistoka Evrope, istakao je

Tomislav Sokol. Printscreen

H. J. I.

6.3.2023

Hrvatski europarlamentarac Tomislav Sokol u razgovoru za portal Glas Istre osvrnuo se na EU proširenje na zemlje Zapadnog Balkana kao i prilike u BiH.

- Snažna prisutnost Evropske unije kroz politiku proširenja ključna za stabilnost jugoistoka Evrope. Naime, prostor jugoistočne Evrope pod sve većim je obavještajnim, medijskim i ekonomskim utjecajem stranih autoritarnih režima, što može destabilizirati i samu Evropsku uniju, a to sam naglasio i govoreći na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta.

Međutim, poseban problem za stabilnost tog prostora predstavlja politika Srbije, koja uporno pokušava sjediti na dvije stolice, održavajući vojnu i ekonomsku saradnju s Rusijom te odbijajući uvesti sankcije Moskvi. Sve dok se Srbija jasno ne odredi pripada li politički, kulturno i civilizacijski Zapadu, za nju nema mjesta u Evropskoj uniji.

S druge strane, ohrabruje činjenica što je Bosni i Hercegovini dodijeljen status kandidata za članstvo u EU. Međutim, sistemska reforma izbornog zakonodavstva koja će do kraja osigurati ravnopravnost hrvatskog naroda tek treba uslijediti i o njoj će ovisiti daljnja dinamika evropskih integracija BiH - kazao je Sokol za Glas Istre.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.