NAREDNE SEDMICE

Izložba učenika "Ukradeno djetinjstvo": Želimo zdravu, uspješnu i zbrinutu djecu

Učenici su pripremipi 45 fotografija, dimenzije 40×60 cm, u crno-bijeloj tehnici, rađene klasičnim fotografskim pristupom

Ideju o projektu pokrenuli su učenici. Avaz

Z. K.

7.3.2023

Povodom dana Općine Ilidža 13. marta. 2023. u 14 sati u prostorijama Općine Ilidža održat će se izložba fotografija učenika IV-4 odjeljenja Srednje tehničke škole grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije.

Podizanje svijesti

Izložba nosi simboličan naziv "Ukradeno djetinjstvo" i ima za cilj podizanje svijesti o problemu nasilja nad djecom, ali i realističan prikaz kroz umjetnički izričaj o tome kako žive djeca u izbjegličkim kampovima i romskim naseljima, te kakav je život djece s posebnim potrebama i svakodnevica svih drugih socijalno ugroženih skupina djece u BiH.

- Ovu izložbu posvećujemo svakom djetetu kojem je djetinjstvo ukradeno, ne njegovom voljom. Znajte djeco, niste sami – naveli su u saopćenju.

Izložba se organizira i u čast tragično preminule maturantice Lejle Suljić.

Ideju o projektu pokrenuli su učenici smjera "Fotograf za medije" uz mentorstvo svojih profesora Adnana Hoze, Armina Rizvića, Samira Šišića i direktora škole dr. Salke Huskića koji je prepoznao i podržao ideju za ovaj značajan projekt.

Učenici su pripremipi 45 fotografija, dimenzije 40×60 cm, u crno-bijeloj tehnici, rađene klasičnim fotografskim pristupom. Izložba će u cijelosti biti autorski rad učenika i svojevrsna prezentacija rezultata dosadašnjeg obrazovanja.

Projekt i inicijativu učenika među prvima je prepoznao i načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, te ustupio prostorije Općine za ovaj važan događaj. 

Mijenjati svijet na bolje

Doprinos projektu pružit će i učenici Osnovne muzičke škole Ilidža koji će nastupati u revijalnom dijelu programa, zatim muzički umjetnik Latif Močević, direktor Srednje tehničke škole grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije dr. Salko Huskić, načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, kao i učenici škole koji će pripremiti recitacije o ovoj važnoj temi, dok će moderatorica programa biti također učenica škole Aida Hajdarević.

- Ovo je jedna od inicijativa učenika i nastavnika naše škole, kojom želimo da mijenjamo naše okruženje u kojem želimo zdravu, uspješnu i zbrinutu djecu, buduće profesionalce koji će mijenjati svijet na bolje - poručio je profesor i mentor IV-4 odjeljenja, Armin Rizvić.

Agenda događaja bit će objavljena na zvaničnoj web stranici škole: www.sgts.edu.ba, a poziv je otvoren za sve učenike i građane od 14 do 16 sati u prostorijama Općine Ilidža.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.