STABILNOST I NAPREDAK BIH

Ambasada SAD: Smatrat ćemo odgovorim one lidere koji opstruiraju proces formiranja vlasti u FBiH

Federacija BiH treba biti pokretač napretka u BiH, vodeći zemlju na euroatlantskom putu, istakli su

Majkl Marfi. Printscreen

H. J. I.

7.3.2023

Prije nekoliko dana, mostarski portal Bild.ba poslao je pitanje Ambasadi SAD u Sarajevu kako vidi razrješenje krize u Federaciji BiH oko formirenja izvršne vlasti.

- S obzirom na to da je Refik Lendo, kao potpredsjednik Federacije, najavio da neće podržati vladu Federacije u kojoj neće biti zastupljena SDA, a da većinu u Zastupničkom domu imaju Osmorka, HDZ i partneri, kako Vi vidite da bi se ta situacija na kraju mogla razviti? Hoće li se nastaviti blokade u Vladi Federacije i postoji li neki prijedlog koji Ambasad Sjedinjenih Država ima za izabrane političare koji odlučuju o ovoj temi - glasila su pitanja mostarskog portala.

Iz Ambasade SAD su istakli da je funkcionalnost FBiH veoma važna za stabilnost i napredak cijele države.

- Funkcionalnost Federacije BiH izuzetno je važna za stabilnost i napredak BiH. Nadamo se da će stranke koje čine većinu u Parlamentu uskoro uspjeti imenovati novu Vladu Federacije BiH, po prvi put nakon osam godina. Neuspjeh političara da uspostave novu vladu nakon izbora 2018. godine bio je ključni faktor slabog napretka u Federaciji BiH. Federacija BiH treba biti pokretač napretka u BiH, vodeći zemlju na euroatlantskom putu. Mi ćemo i dalje pažljivo pratiti dešavanja i smatrat ćemo odgovorim one lidere koji opstruiraju ovaj proces dajući prioritet vlastitoj političkoj moći u odnosu na dobrobiti građana - naveli su iz Ambasade SAD. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.